Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Forskare undersöker: Svenskt snus kan ha coronaskyddande effekt

Text

Kan svenskt snus vara ett vapen i kampen mot coronaviruset?

Forskare ska nu undersöka saken sedan en fransk studie visat att endast ett fåtal covidpatienter på ett sjukhus i Paris rökte dagligen.

En svensk forskargrupp ska nu undersöka om snus kan mildra coronavirusets påverkan hos just snusare. Det efter att en fransk studie visat att rökare löper mindre risk att drabbas allvarligt av sjukdomen covid-19. OBS: Genrebild.

När nyheten nådde fransmännen om att det är nikotinet som kan ha en skyddande effekt mot corona, rusade försäljningen av nikotinersättningsmedel.

Det skriver Dagens Nyheter, som först berättade om den kommande snusforskningen.

Annons

Annons

Ja, nu ska alltså svenska forskare titta närmare på om även snus, som också innehåller nikotin, kan ha en motverkande effekt på coronaviruset och sjukdomen covid-19. I den franska studien tror man nämligen att nikotin förhindrar viruset från att få ordentligt fäste i kroppens celler.

– Vi har blivit kontaktade av franska kollegor som undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till DN.

Forskargruppen ska inledningsvis analysera data från olika register där svenskar, som varit covidsjuka, kan ha uppgett sina snusvanor. OBS: Genrebild.

Forskargruppen ska inledningsvis analysera data från olika register där svenskar, som varit covidsjuka, kan ha uppgett sina snusvanor. Därefter kan det bli tal om en fallstudie vars alla enskilda svar sedan jämförs med hur allvarligt sjuka var och en av de medverkande varit.

Går de svenska forskarnas arbete enligt plan, säger Cecilia Magnusson till DN att ett första resultat av snus-studien kan finnas om två månader.

Hur mycket mer cigaretter som också såldes i Frankrike, där drygt 25 procent av befolkningen röker, när nikotinnyheten blev känd framgår inte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan