Annons

Annons

Annons

ledare liberal


Ledare: Det har varit rätt att hålla skolorna öppna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

På tisdagen återgår Junedalsskolans elever till normal undervisning. Efter coronakrisen kommer det att visa sig att beslutet att hålla skolor öppna var ett av de bästa som fattades av svenska myndigheter.

Junedalsskolan i Jönköping stängde den 30 mars och öppnade bara delvis efter påsklovet. På tisdagen återgår alla elever på heltid.

Det var en vecka före påsklovet, den 30 mars, som alla 820 elever på Junedalsskolan i Jönköping övergick till distansundervisning sedan två medarbetare på skolan insjuknat i covid-19. Planen var att undervisningen skulle återgå till det normala efter påsklovet. Riktigt så blev det inte. Niorna återgick, medan årskurs sju och åtta växlade mellan att vara på plats och studera hemifrån för att inte vara i skolan samtidigt.

Annons

På måndagen kom dock det glädjande beskedet – alla elever får återkomma på heltid och avsluta terminen under normala omständigheter.

Annons

Junedalsskolan är ett av ett fåtal fall där en skola stängts i samråd med smittskyddsläkare för att minska spridning av det nya coronaviruset. Någon våg av liknande fall kom aldrig. Det har varit vanligare att skolor stängt tillfälligt med hänvisning till att det inte gått att driva verksamhet på grund av personalbortfall.

Skolstängning hamnade tidigt i centrum för debatten om strategin för att bekämpa viruset. Det kunde tyckas ligga i luften när en lag som gav regeringen rätt att stänga togs fram, men förespråkare fick aldrig någon verklig luft under vingarna. SD var det enda parti som krävde stängning, men det ledde inte till någon skjuts i opinionen utan raka motsatsen. Flera undersökningar har visat att åtgärden inte heller varit speciellt efterfrågad av befolkningen.

Det vetenskapliga stödet för att det skulle vara effektivt att stänga skolor och förskolor var svagt från början. På senare tid har stödet för motsatsen dessutom blivit starkare.

Enligt en nyligen publicerad svensk vetenskaplig artikel går det inte att se att öppna skolor och förskolor påverkar dödligheten i covid-19 vare sig i Sverige eller något annat land. Barn blir mindre sjuka, smittade barn kan ha många kontakter utan att smitta någon och det är ovanligt att barn blir sjuka först i en familj, vilket annars är vanligt vid andra typer av smittor som influensa och vinterkräksjuka.

Annons

Annons

En brittisk studie visar att personer under 20 löper mindre än hälften så stor risk att smittas och är den grupp som säkrast kan vistas ute i samhället. Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten har i en rapport visat att effekten av de stängda skolorna har varit minimal och den har också påmint om att den aldrig rekommenderade regeringen att stänga. När Europas länder nu successivt lättar på restriktionerna ligger skolorna ofta först i ledet.

Genom att hålla skolorna öppna har Sverige inte bara sparat miljarder utan också stora mängder mänskligt lidande. Skulden av missad undervisning och mängden elever som riskerar att gå ut nian med otillräckliga kunskapskrav på grund av pandemin har så klart också minskat kraftigt, även om effekterna finns. Samtidigt har rubrikerna om massiva sjukdomsutbrott på skolor uteblivit.

När länets största högstadieskola på tisdagen återgår till det normala är det en symbol för att sommarlovet kommer med hopp. När Sveriges coronastrategi en gång summeras kommer det med största säkerhet visa sig att beslutet att inte stänga skolorna var ett av de absolut bästa som fattades.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan