Annons

Annons

Annons

Insändare
Hur kan vi importera mat från länder med sämre miljökrav?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I lördagens tidning, den 18 maj, skrev distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Jönköpings län angående ökad självförsörjning av mat i Sverige. Detta är mycket viktigt att ta upp, men man blir lite förvånad. Centerpartiet utger sig för att främja landsbygden och har suttit i regeringar och ändå tar de upp bland annat ökad självförsörjning och att inte bygga på jordbruksmark som om det är något nytt. Ökad självförsörjning förutsätter att det finns lantbrukare som kan odla och ha djurhållning och dessutom kunna leva på sitt arbete. Vi i Sverige har hårdare krav än många andra länder på djurhållning och antibiotikan till djuren. Vi får inte använda vilka kemikalier som helst till växtodlingen.

Annons

Annons

Vi har miljökrav att när skog huggs ner så ska det planteras ny. Alla dessa saker är ju helt rätt. Då undrar man, hur kan vi i Sverige tillåta import av mat som kommer från djur med dålig djurhållning och som får en massa antibiotika? Frukt och grönsaker som sprutas med kemikalier som är förbjudna här i Sverige? Regnskogarna skövlas, bland annat i Brasilien, för att ge plats åt mer boskap och bland annat sojabönor. Köttet från dessa djur och sojabönorna importerar vi. Dessutom anser många politiker att vi inte ska ha nötdjur i Sverige på grund av miljöskäl, men helt ok att importera kött. I Sverige har vi i flera år byggt på vår bästa jordbruksmark i Skåne. Vi bygger i städerna på grönområden som borde vara kvar.

Nu i coronatider är det av stor vikt att det finns grönområden som vi människor kan ta med en filt och fikakorg till. Vem vet det kommer kanske andra virusarter framåt. Skydda åkermark bör inte vara så svårt. Ta Vaggeryds kommun som exempel, där är det förbjudet att bygga på åkermark. Visserligen är det inte någon större tätort, men går det där så kan nog hela Sverige haka på detta beslut.

Renée A

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan