Annons

Annons

Idrottens framtid avgörs nästa vecka

Nästa vecka kan idrottsevenemangens framtid beslutas i ett möte med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten. Friidrottsförbundet hoppas tydliga riktlinjer. Arkivbild.

Annons

Folkhälsomyndigheten väntas ge besked nästa vecka om när matcher och tävlingar på seniornivå kan starta, meddelar Riksidrottsförbundet.

Inför beskedet klagade friidrottsförbundet på att elitfotbollen har fått företräde i frågor som rör coronakrisens konsekvenser.

Vid Riksidrottsförbundets (RF) möte med Folkhälsomyndigheten på onsdagen diskuterades möjliga lösningar för att kunna komma igång med matcher, tävlingar och cuper på seniornivå.

Nästa veckas möte med Folkhälsomyndigheten blir avgörande för hur dessa ska kunna komma igång, tror RF:s ordförande Björn Eriksson.

Revidera regler

Han anser att frågan om den så kallade totalparagrafen för idrotter, att alla matcher och tävlingar ska skjutas upp, kan revideras.

– Idrotten tar ett stort ansvar i denna kris genom att både ställa in och ställa om verksamhet, säger Eriksson.

– Ett tydligt besked från Folkhälsomyndigheten underlättar för idrotterna att komma igång på ett genomarbetat och coronasäkrat sätt, fortsätter han och understryker att viktigast även fortsättningsvis är folkhälsan.

Kritik från friidrottsförbundet

Inför mötet skrev Svenska friidrottsförbundet ett brev till RF med kritik över att Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll deltar i mötena, medan övriga idrotter har svårt att ens få stämma av sina frågeställningar med RF.

Annons

"Vi anser att RF:s uppdrag är att föra talan för hela idrotten," skriver friidrottsförbundet.

Annons

– Med tanke på att fotbollen har flyttat fram sina positioner i resonemanget kände vi att “nu är det läge att vi också kliver fram”. Vi tror också att RF och Folkhälsomyndigheten måste förstå de olika idrotternas situation och särart, så att inte fotbollen blir riktmärke för all idrott, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet.

TT: Har det blivit för mycket fokus på fotbollen?

– Nja, de har gjort det bra. Deras resonemang är rimligt, det är snarare att vi tar lite rygg på dem. Men det är viktigt att det inte bara blir fotboll, säger Olsson.

Jobbar som bävrar

En kritik har rört mötena med Folkhälsomyndigheten där fotbollen varit representerad. Björn Eriksson ser möjlighet att bjuda in representanter från friidrottsförbundet eller något av de andra drygt 70 specialidrottsförbunden till möten med myndigheten.

Ett besked som kan glädja specialförbunden.

– Vi förstår att inte alla kan springa till Folkhälsomyndigheten med sina grejer, utan vi vill att RF hjälper oss att förstå om våra planer är okej eller inte, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Olsson.

Den typen av tävlingar, som friidrotten föreslår i ett första läge, är egentligen inte mycket mer än hur träningen just nu fungerar, fortsätter han.

Annons

– I vårt fall går det faktiskt att tävla i princip i stället för att träna. Och det skulle vara ett fantastiskt framsteg för oss just nu.

RF:s ordförande Björn Eriksson säger att alla jobbar "som bävrar" för att hitta lösningar:

Annons

– För mig är det helt övergripande att idrotten håller ihop. Det här är ett problem som rör oss alla, säger han till TT.

Marie Carlsson/TT

Grim Berglund/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy