Annons

Annons

SHL förbereder en hel säsong utan publik

Tomma läktare i Scandinavium när Frölunda och Djurgården möttes i sista omgången förra säsongen. Nu förbereder SHL på att spela hela nästa säsong utan publik. Arkivbild.

Annons

Trots att fyra månader återstår till ishockeysäsongen kan TT avslöja att SHL förbereder sig för ett mardrömsscenario.

En hel säsongs spel inför tomma läktare.

– Det vi måste planera och förhålla oss till redan i dag är att spela en hel säsong utan publik, säger SHL:s vd Michael Marchal till TT.

Drygt två månader har gått sedan SHL och svensk ishockey tog beslutet att ställa in resterande del av förra säsongen, både slutspel och kval.

Sedan dess har både samhället och idrotten stått och stampat på samma fläck i coronakrisen.

Fotbollen får inte ens spela inför tomma läktare.

SHL har gott hopp om att få starta säsongen den 19 september enligt plan. Men kanske utan publik.

– Det finns en oändlig massa scenarier i nuläget, men i stället för att spekulera i många olika så förhåller vi oss egentligen bara till två. Vi säger att vi börjar den 19/9 och då börjar vi att spela med eller utan publik. Vi vill börja serien och genomföra den, säger Marchal och fortsätter:

– Det vi måste planera och förhålla oss till redan i dag är att spela en hel säsong utan publik. Sedan hoppas vi för allt smör i Småland att det inte blir så.

Annons

"Klarar det"

Att spela en hel säsong utan publik skulle innebära ett gigantiskt bortfall i publikintäkter och mångmiljonsmällar för klubbarna. Luleås vd Stefan Enbom sade till TT tidigare i dag att hans klubb förmodligen inte skulle klara det.

Annons

Michael Marchal har en annan uppfattning:

– Det kommer ju att medföra någonting. Jag tror dock inte att man behöver uttrycka sig så drastiskt, jag tror att vi absolut skulle kunna klara det. Men allt blir ju inte lika. Det kommer att krävas anpassningar av olika slag att spela en hel säsong utan publik. Det är en himmelsvid skillnad för alla klubbar, inte bara för Luleå.

Han hoppas att mardrömsscenariot inte inträffar – men vill ta höjd för det.

– Det är ingen av oss som tror att det blir så och vi hoppas inte det. Vi vill spela så mycket av säsongen som möjligt med publik. Men vi vet ingenting i dag och därför kan vi inte stå helt oförberedda den 19/9 om kravet är att vi måste spela utan publik. Då måste vi känna att vi mäktar med det.

"Väl förberedda"

TT: Och ni räknar med att ni klarar det?

– Vi är mitt inne i att undersöka vad konsekvensen skulle bli och vi försöker grotta i det så djupt vi kan och ta hänsyn till så många olika faktorer vi kan. Det går inte att ta hänsyn till alla faktorer, men vi gör de här undersökningarna ned till en detaljerad klubbnivå kan man säga. För att veta vad som krävs för att alla klubbar ska klara en säsong utan publik, säger Marchal.

Annons

SHL har bolagsstämma den 23 juni. Då ska hela underlaget vara klart.

– Även om vi inte vet så mycket så tycker jag det känns som att vi i alla fall är väl förberedda på det sätt att vi har resonerat kring de flesta scenarierna. Därmed inte sagt att vi har löst allting.

Annons

– Det är ett jättesvårt läge och det blir inte lättare av att fotbollen inte får öppna upp. Man hade hoppats att den skulle ha varit i gång för att se hur de hade hanterat det här. Då hade vi kunnat lära oss något av det i alla fall, säger han.

Göran Sundberg/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy