Annons

Annons

Öberg hamnar gärna i skuggan av Nilsson

Hanna Öberg är skidskyttelandslagets stora stjärna med både OS- och VM-guld. Arkivbild.

Annons

Hanna Öberg har varit Sveriges stora skidskyttestjärna sedan genombrottet.

Med Stina Nilsson kom en välkommen förändring.

– Det har varit mycket fokus på mig, det känns bra att få dela det lite, säger Öberg.

Medaljerna och meriterna har talat för sig själva och även om VM senast inte blev den riktiga fullträff hon hade hoppats på så har ingen kunnat mäta sig med den stjärnglans som Hanna Öberg skaffat sig.

Men inför nästa säsong har skidskyttesporten snarare lagt fokus på Stina Nilssons byte av idrott. Hanna Öberg verkar trivas med att inte behöva stå längst fram vid pressens mikrofoner just nu.

– Ja, lite så är det. Sen får vi ju se var Stina kommer att tävla och hur vintern kommer att bli, säger Öberg.

"Okej för mig"

Även om Nilsson börjar tävla i IBU-cupen, nivån under världscupen, lär hon fortsätta dra till sig mycket av uppmärksamheten.

Det har hon inga problem med.

– Det känns okej för mig. Jag har noll press på mig själv så jag känner inga förväntningar. Så därför är det bara en win-win-situation tycker jag, säger Stina Nilsson.

Annons

"Tröttare än vanligt"

Men när det väl kommer till tävlingsbanan är det ändå Hanna Öbergs framfart som kommer att bli avgörande för hur stora framgångar Sverige ska få i vinter.

– Jag känner mig väldigt motiverad, jag kommer från en viloperiod och är redo och väldigt taggad, säger Öberg.

Annons

Vikten av vila har hon lärt sig efter förra våren, då hon inte hann återhämta sig mellan säsongsavslutningen och träningsstarten.

– Fram till försommaren förra året funkade det inte som jag ville. Jag var tröttare än vanligt och hade inte fått den vilan jag behövde. Det var då jag tog beslut om extra vilodagar på sommaren, säger Öberg.

– Därför trodde jag också att jag kanske inte skulle orka hela säsongen rent fysiskt sen, men det gick bra ändå.

Trivs hemma

Erfarenheterna från fjolåret har gjort att hon under april tagit det betydligt lugnare i år.

– Jag har varit noga med vila och att bara göra det jag kände för.

Att tvingas vara på hemmaplan mer har hittills bara varit positivt.

– Jag hade ingen utlandsresa eller annat planerat som jag har behövt ställa in. Jag har mest varit här i Östersund. Det har varit väldigt skönt att få vara hemma här en längre period. Sen jag flyttade hit har jag sällan varit hemma längre än två veckor i sträck och aldrig fått tröttna på att vara hemma. Så det har varit skönt nu att få vara hemma och ha vardag här. Sen har jag även hunnit vara hemma i Piteå en sväng. Även om jag inte kunde träffa nån där så var det skönt.

Annons

Lars Frank/TT

Stina Nilsson under en skytteträning i Östersund.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy