Annons

Annons

Annons

Fotboll

Stjärnorna glänste stort i Höreda

Text

För 20 år sedan kom tv-laget för att invigningsspela på Höreda GIF:s nya fotbollsplan. Varken förr eller senare har så många kändisar setts i byn på en och samma gång.

Höreda GIF:s eldsjälar glömmer aldrig dagen då tv-laget tog med sig stjärnorna till Höredavallen. Ingemar Ekelund var med på plan och spelade mot namn som Ravelli och Edström medan Göte Svensson, Christina Sjöstrand, Jan Bergman och Jan Rudolfsson fanns bland de många ideella krafterna som möjliggjorde planprojektet och invigningsdagen.

2 000 personer såg Henrik Johnsson, då känd från Fångarna på fortet i TV3, i kamp med Höredalagets Ingemar Ohlsson och målvakten Magnus Andersson när tv-laget 23 maj år 2000 mötte Höredakombinationen i samband med att Höredavallens nya fotbollsplan invigdes.

Höredas Ingemar Ekelund och tv-lagets Andreas Ravelli fann varandra på planen år 2000. Båda kallades nämligen Lien för sin spelstil på plan!

Tv-lagets pappa Bengt Bedrup var kvällens speaker. Han hade hållit låda under sisådär 550 liknande matcher tidigare men 2001, året efter Höredamatchen, var tv-lagseran över.

Annons

Annons

Tv-lagets målvakt Thomas Ravelli var matchens stora spexare och underhöll Höredapubliken hela kvällen.

De dåvarande kommunalråden för Eksjö kommun, Anders Gustafsson (M), Lennart Bogren (C) och Ulla Hägg (S) hjälptes åt att klippa bandet för Höredavallens nya plan sedan musikskolans blåsorkester marscherat in.

Tv-laget samlade många kända ansikten till matchen i Höreda 2000.

Ralf Edström bjöd på stjärnstatus även om han nickar inte längre utgjorde samma fara som förr för motståndarlaget.

En skön stilstudie med Ralf Edström under invigningsmatchen på Höredavallens nya plan 2000.

Målvaktsmöte: Thomas Ravelli och Höredas Magnus Andersson såg till att matchen blev oavgjord för så var det uppgjort vid alla tv-lagets matcher.

Inför invigningen av Höredavallens nya fotbollsplan år 2000 slöjdade dåvarande ordföranden Göte Svensson den här saxen för bandklippet. Christina Sjöstrand, Ingemar Ekelund, Jan Rudolfsson och Jan Bergman konstaterar att alla de viktiga autograferna finns med på den numera inramade saxen.

Staffan Ling sparade inte på krutet på planen.

Annons

Den där tisdagskvällen den 23 maj år 2000 glömmer Höreda GIF:s eldsjälar aldrig.

Höredavallens nya gräsplan skulle invigas och in rullade en buss från Stockholm och en bil från Göteborg lastade med tv- och fotbollskändisar ledda av tv-lagets legendariske initiativtagare Bengt Bedrup som givetvis skulle agera kvällens speaker.

Annons

Sveriges största ambulerande lekstuga, som Bedrup kallade laget, hade slutligen hittat även till Höreda.

Runt planen började läktaren fyllas och i serveringstältet gick kaffebryggarna för högtryck inför den väntade invasionen. Tre år hade gått sedan klubben tog beslutet om att försöka anlägga en ny stor bollplan. Och nu var den klar.

Göte fick en idé

– ’Om jag skulle ringa Bengt Bedrup?’ tänkte jag någon gång redan 1997 och testade att ringa. Och han svarade! ’Du var mig en tidig jävel’. Exakt så sa han om ni ursäktar. Och så var det bestämt, berättar Göte Svensson som var klubbordförande när det begav sig.

I praktiken hade Svenska kyrkan, som skulle arrendera ut marken till den nya fotbollsplanen, knappt hunnit hugga ner skogen innan Göte ringde Bedrup tre år i förväg.

– Vi hade hoppats på en lördag för matchen men det visade sig att tv-laget bara spelade på vardagar. Så det blev en kväll mitt i veckan och det blev ju inte sämre för det, säger Göte.

Tidernas fest kallades invigningen och matchen redan i tidningens förhandsartikel dagen före. Folkfest var ordet som valdes i referatet efteråt.

Stort projekt

Projekt 2000 hade planplanen kallats från start och 750 000 kronor hade jätteprojektet gått på. Ideella krafter hade lagt ner ett jättejobb med stöttning från sponsorer och även dåvarande Fältarbetsskolan som tog sig an planen som ett övningsobjekt. Eksjö kommun och Riksidrottsförbundet hade också stöttat ekonomiskt.

Annons

Men i maj 2000 var det ändå ebb i klubbkassan. Just när tv-laget skulle komma – och kosta pengar även om laget bara tog betalt för sina direkta utlägg.

– Då kläckte Jan Rudolfsson idén att vi skulle erbjuda lokala sponsorer att delta i matchen. För 5 000 kronor skulle de få med en spelare i matchen och för 3 000 kronor skulle de få lägga ett antal straffar mot Thomas Ravelli i pausen, berättar Göte.

Annons

– Till slut hade vi hälften HGIF-spelare och hälften sponsorer i laget och allt landade på plus. Faktum är att vi till och med hade 25 000 kronor mer i kassan efter invigningen än vi hade haft innan.

Rekord i publik

Till det fina resultatet bidrog förstås även publiken.

– Vi hade bestämt att varenda en som kom skulle betala inträde, även vi i styrelsen. Ingen skulle slippa betala. Vi hade dessutom sålt många förköpsbiljetter som också var lotter i ett reselotteri.

På den stora dagen regnade det lite på eftermiddagen men på kvällen klarnade det upp. Och publiken strömmade till.

– Till slut kunde vi räkna in 2 000 i publiken, varav många barn. Det var succé, säger Göte när han så här 20 år senare sammanstrålat på Höredavallen med eldsjälarna Christina Sjöstrand, kassör då som nu, Jan Bergman, Jan Rudolfsson och Ingemar Ekelund.

Den senare var en av spelarna på plan och minns särskilt mötet med Andreas Ravelli. De båda klickade direkt.

– Jag har ju alltid kallats Lien och det fick Andreas Ravelli reda på. Han kom fram och sa att han också kallades Lien och vi konstaterade att vi nog hade samma taktik på planen. Även om han var landslagsspelare och jag inte kommit riktigt lika långt, säger Ingemar och skrattar.

Annons

Från matchen kommer de alla ändå främst ihåg Thomas Ravelli, den legendariske målvakten.

– Han spexade och charmade oss alla.

Blöt domare

Ralf Edström var ett annat av kvällens stora namn.

– Det här ska nog gå bra för det brukar gå bra. Men nicken är inte riktigt vad den har varit och jag har lite problem med ett knä, kommenterade den forne storspelaren till tidningen innan matchstart.

På Höredavallen år 2020 minns dagens HGIF:are att Edström visst glänste, men säger diplomatiskt att han nog ändå inte var riktigt som under sina bästa år.

Niklas Strömstedt hade fått förhinder men på plan fanns barnfavoriterna Lasse Beischer och Morgan Alling, då kända från SVT:s sommarlovsprogram.

Annons

– När matchen var slut tömde Richard Herrey en vattenkanna över domaren Christer Johansson från Bodafors, minns HGIF:arna också.

Efter matchen väntade supé på Gyllene Sporren för spelarna och inbjudna.

Tv-laget hade vid den tidpunkten funnits i 41 år och spelat runt 550 uppvisningsmatcher runt om Sverige. När laget upplöstes 2001 hade det dragit in över 22 miljoner kronor netto till idrotten, exempelvis till småklubbar som Höreda GIF.

Och hur gick matchen på Höredavallen då?

– Det blev oavgjort. Tv-lagets matcher blev alltid oavgjorda. Det var uppgjort i förväg, avslöjar fotbollsentusiasterna i Höreda så här långt efteråt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan