Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regionens besked: Alla inom vården som uppvisar Covid-19-symptom ska testas

Text

Alla medarbetare inom hälso-och sjukvården och den kommunala omsorgen som uppvisar misstänkt symptom på coronaviruset kommer nu att testas. Detta för att säkra personalbemanningen framöver, meddelar Region Jönköpings län.

– Vi tar höjd för en ökning, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Alla medarbetare inom hälso-och sjukvården och den kommunala omsorgen som uppvisar misstänkt symptom på coronaviruset kommer nu att testas. Detta för att säkra personalbemanningen framöver, meddelar Region Jönköpings län. FOTO: TT.

Hittills är det patienterna på sjukhusen i länet, samt boende inom den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen, som uppvisat symptom som kan tyda på covid-19, fått testas om de bär på viruset.

Annons

Men från och med måndag, den 18 maj, utökar regionen alltså nu testerna av sjukdomen för alla medarbetare inom hälso- och sjukvården och den kommunala omsorgen. Beskedet gäller samtliga 13 kommuner i länet. Anledningen är för att säkerställa vilken vårdpersonal som kan vara i tjänst utan att riskera att smitta kollegor, patienter eller brukare med coronaviruset.

Annons

– Det är mycket viktigt för att säkerställa att vi har tillräckligt med personal i tjänst som kan vårda våra patienter, både de som är sjuka i covid-19 och andra sjukdomar samt ta hand om boende i kommunal omsorg. Detta är också helt i linje med den uppmaning som finns från regeringen och socialminister Lena Hallengren om att på nationell nivå bygga ut provtagningskapaciteten för personal med samhällsviktiga arbetsuppgifter, säger Rachel De Basso (S), regionråd och ordförande för nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Rekommendationen för ett prov i ett tidigt skede handlar om man känner av feber, luftvägsbesvär, magbesvär eller om man plötsligt tappat lukt- och smaksinne.

Fyra platser

Totalt handlar det om fyra provtagningsplatser som kommer att öppnas nästa vecka: Jönköping, Eksjö, Värnamo och Gränna.

Smittskyddsläkaren Malin Bengnér betonar att det inte handlar om öppna screeningbesök, utan endast för medarbetare som uppvisar symptom i ett tidigt läge. Hittills har cirka 2 000 provtagningar gjorts. Malin Bengnér räknar nu med många fler.

– Vi har ju ingen personalprovtagning som börjar från noll, vi är redan igång. Men vi tror att det kommer att bli en ökning, säger Malin Bengnér, som välkomnar de utökade testmöjligheterna.

– Det sänker givetvis tröskeln för om man ska stanna hemma. Då vet man att man snabbt kan bli testad, vilket inte minst underlättar bemanningen för vården. Det är det viktigaste av allt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan