Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig


Ledare: Regionens svek mot barn och unga får inte fortsätta

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Region Jönköping är bäst i landet på att hålla budget men sämst på att behandla barn med psykisk ohälsa.

För alla barn och unga i Sveriges längsta kö till BUP är det ingen tröst att Region Jönköping har landets starkaste sjukvårdsfinanser.

Region Jönköpings län presenterade ett överskott i miljardklassen för 2019. Regionen placerar sig också väl i Socialstyrelsens öppna jämförelser. I genomsnitt hade bara Region Halland en bättre hälso- och sjukvård när det gäller patientupplevelse, medicinska resultat och ekonomisk hushållning i den senaste mätningen.

Det fanns dock ett par plumpar i protokollet, där särskilt en borde sända ilningar längs ryggraden. När det gäller köer till barn- och ungdomspsykiatri (BUP) kom Region Jönköping först på plats 18 av 21 regioner.

Annons

Annons

Tittar man närmare på regionens verkliga problemområde – hur snabbt barn och unga inte kommer bara till en första bedömning utan till behandling – ser det faktiskt ännu sämre ut. Nyligen publicerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) siffrorna för mars. Under årets första kvartal klarade Region Jönköping bara av att påbörja fördjupad behandling eller utredning inom 30 dagar i 26 procent av fallen. Det är med god marginal den sämsta siffran i Sverige.

Det är en bister fortsättning på ett lika dåligt 2019. Regionens siffra för helåret var 25 procent. Också det klart sämst i Sverige (Region Jämtland Härjedalen har inte redovisat några genomförda behandlingar). 2020 har till och med inneburit en nedgång hittills, då siffran var uppe och vände på över 40 procent under november och december.

Nu ökar oron för att pandemin ska föra med sig en anstormning till BUP i sommar, berättar SKR:s samordnare för psykisk ohälsa, Ing-Marie Wieselgren, för Nyhetsbyrån (TT). Vi är i början av en varselvåg. När föräldrar förlorar sina arbeten och semestrar ställs in är det känt att barn ofta hamnar i kläm.

Under coronakrisen har kommuner och regioner sjösatt olika former av jourer och akuter för att hjälpa företagare i kris. Ibland även med psykologkontakt. "Nu går det att få fram psykologer till företagare som mår psykiskt dåligt, men inte till ungdomar med psykiatrisk problematik", konstaterar Lena Berglund Friberg, verksamhetschef för BUP i Västernorrland, enligt TT.

Annons

Annons

Att stötta företagare är en paradgren i Jönköpings län. Företagsjouren tros ha räddat fler än 2 000 arbetstillfällen sedan starten 2009. Den kan bland annat förmedla psykologkontakt. Faktum är att regionen är så framstående på området att den nyligen fick i uppdrag av Tillväxtverket att leda en nationell företagsakut under krisen.

Det är självklart bra och rätt att ge stöd till människor som ser sina livsverk och besparingar hotade. Men samtidigt som regionen är bra på att ge snabb hjälp till vuxna och bäst på att hålla budget får framtidens företagare och innovatörer stå i kö utan behandling i en tiondel av sin grundskoletid eller ännu mer.

Det är ett svek.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan