Tre miljoner har besvär och samhällskostnaden räknas i miljarder. Region Jönköping borde inte vara nöjd med att vara bland de sämsta på att vaccinera mot pollenallergi.

Vaccin mot pollenallergi skulle kunna hjälpa många och bespara samhället stora kostnader.
Hassel blommade tidigt i år. Björken står just nu på toppen eller är på nedgång, beroende på var i landet man bor. Runt hörnet väntar gräs och gråbo, som kommer att släppa ifrån sig sin pollen under hela sommaren.
Besvär orsakade av pollenallergi är svåra att skilja från lindrigare symptom på covid-19, vilket många allergiker har fått erfara under coronavirusets härjning. Efter ett tag satte Folkhälsomyndigheten ned foten och sa att den som började känna av sin allergi skulle stanna hemma ett par dagar för att återgå när medicinen fått effekt. Innan dess skickades många barn och vuxna hem från sina skolor och arbetsplatser med motiveringen att det inte gick att säga vad som var vad.
Annons
Annons
Enligt Astma- och allergiförbundet kan så många som 30 procent av svenskarna, alltså över tre miljoner personer, vara pollenallergiker. Det gör den till landets vanligaste allergi och en av våra verkligt stora folksjukdomar.
De samhällsekonomiska konsekvenserna är inget att skoja om, ens i coronatider. Enligt en studie vid Karolinska institutet uppgick den totala kostnaden till 13 miljarder kronor under 2016. Den största delen av kostnaden, 70 procent, kom av minskad produktivitet på arbetet på grund av att allergin sätter ned arbetskapaciteten. Kostnaden för mediciner respektive sjukvårdsbesök stod för 11 procent var, medan sjukfrånvaro på grund av allergiska besvär utgjorde 7 procent (alltså omkring 900 miljoner).
Pollenhalter varierar från år till år, men det generella läget över tid kommer inte att bli bättre. Pollen och varmt klimat är bästa vänner. Efter en mild vinter blommar hassel tidigt, kanske redan i januari, och starten för björken tidigareläggs också. Det kan förlänga säsongen med flera månader. En varm vår och försommar kan också få gräs och gråbo att blomma intensivare och längre.
Det går att vaccinera mot pollenallergi, men möjligheten används i försvinnande liten utsträckning. Enligt Socialstyrelsens senaste siffror har bara 1 procent av Sveriges pollenallergiker en pågående vaccination.
Annons
I genomsnitt har Sveriges regioner 17 pågående vaccinationer per 10 000 invånare. Region Halland är klart bäst i klassen med 46. Jönköpings län tillhör de sämsta med 12.
Annons
Ett skäl till de få vaccinationerna är att behandlingen är tidskrävande. Den ges antingen med en injektion i veckan i tre månader och därefter en var sjätte vecka i tre år – eller med en tablett om dagen i tre år. Ett annat skäl är att det råder brist på allergologer.
Talande är dock att de flesta som får vaccin själva har begärt det – efter att någon i deras närhet har gjort samma sak. Det mesta talar alltså för att information till allergiker skulle ge effekt. Allt som krävs är lite vilja från sjukvården och politiken. Vaccination är dyrare än medicinering, men enligt Karolinska institutets studie skulle de samhällsekonomiska vinsterna överväga även vid en liten uppgång.
Region Hallands ledartröja är ingalunda utom räckhåll. Vem tar upp jakten?