Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

69 000 personer hittills varslade under coronakrisen: ”Vi kan inte trolla”

Text

Sedan i början av mars har fram tills nu 69 188 personer varslats om uppsägning här i Sverige.

Några prognoser kring hur coronapandemin fortsatt kan slå mot arbetsmarknaden, kan inte Arbetsförmedlingen ge.

– Ekonomin är i en djup kris nu, säger analyschefen Annika Sundén.

Sedan i början av mars har fram tills nu 69 188 personer varslats om uppsägning i Sverige. De åtgärder som sattes in av regeringen, med bland annat korttidspermittering, kan dock ha bromsat utvecklingen, tror Arbetsförmedlingen. OBS: Genrebild.

Siffrorna presenterades under måndagen och många av de som varslats jobbar i ett antal specifika branscher.

– Det handlar främst om personer inom hotell, restaurang, bemanning och handel. Men även transport och industri, säger Annika Sundén vid en presskonferens, som kunde ses online.

Annons

Annons

Även om det handlar om tusentals varsel på kort tid, kan regeringens insatser med bland annat korttidspermittering ha bromsat utvecklingen.

– Vecka 13 hade vi en topp med 18 000 varsel under bara den veckan, men därefter har det avtagit vilket sammanfallit med de åtgärder som sattes in, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Men det ska tilläggas att varsel inte är samma sak som att man förlorat jobbet, förtydligar hon.

För Arbetsförmedlingen innebär coronakrisen förstås en stor press – samtidigt som myndigheten är inne i en omställning. Totalt är drygt 420 000 personer arbetslösa i Sverige i dag.

– Med så pass många nyinskrivna blir det förstås fler per arbetsförmedlare och vi måste få igång alla snabbt med att aktivt söka nya jobb eller att vidareutbilda sig, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör under pressträffen.

– Men, tillägger hon. Vi ska stötta allt vi kan men vi kan inte trolla. Därför är det oerhört viktigt att man som ny arbetssökande förstår det egna ansvaret man har nu. Det är nämligen oerhört viktigt att de som blivit av med jobbet nu är redo att börja arbeta igen direkt hjulen börjar rulla igen, säger Maria Mindhammar.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar sa under måndagens pressträff alla som nu varslats måste vara redo att börja jobba igen när samhället återgår till det mer normala.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan