Annons

Annons

Annons

Senaste granskningen klar – här finns billigaste matkassen

Text

Matpriserna skiljer sig beroende på i vilken typ av butik du handlar och var du bor – men ekologiska varor fortsätter att bli billigare.

Det visar PRO:s årligen återkommande matkasse-granskning.

Varje år undersöker PRO var den billigaste respektive dyraste matkassen säljs i Sverige. Och skillnaderna är stora. OBS: Genrebild.

Siffrorna gäller för 2019 och enligt undersökningen är det, jämfört med genomsnittspriset i hela Sverige, tio procent dyrare att handla mat via nätet jämfört med i butik. Men att e-handla är däremot något som inte är aktuellt för många äldre.

Annons

Annons

För dem gäller fortsatt det traditionella sättet – även om just det blivit svårare i och med coronapandemin.

– Nu kan vi inte handla själva i butikerna utan måste ta hjälp från nära och kära, eller genom olika initiativ med volontärer, säger Christina Tallberg, PRO:s ordförande i ett pressmeddelande.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har sedan 1991 undersökt priserna på ett antal specifika varor. Noterbart under de senaste åren är att skillnaden mellan ekologiska och ”vanliga” produkter fortsätter minska.

Hur ser det prismässigt ut i Jönköpings län?

Jo, den billigaste matkassen kan inhandlas på Ica Maxi i Vetlanda i vilken 33 specifikt utvalda varor lämnar ett tomrum på 737,44 kronor i plånboken. Maxi i Vetlanda är således även billigast bland länets större mataffärer.

I kategorin för de mindre butikerna är det Netto i Sävsjö som är billigast med prislappen 770,43 kronor.

Dyrast totalt sett bland de undersökta butikerna i länet är Ica Nära Ässet i Forsheda med priset 861,71.

Genomsnittspriset sett till hela Sverige landade på 815 kronor för PRO:s varukorg.

Stefan och Ulrika Bjälestig, handlare på Ica Maxi i Vetlanda, kan stoltsera med att ha länets billigaste matkasse. Det visar den senaste undersökningen från PRO. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan