Annons

Annons

Annons

ledare liberal


Ledare: Märklig reaktion av SD i Sävsjö

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Varför reagerar SD i Sävsjö över huvud taget på skrivningen i Vänsterpartiets verksamhetsberättelse?

Insynsplatser ökar transparensen och kvaliteten på kommunal politik eftersom de ger fler politiker möjlighet att vara insatta och pålästa.

Historien om Sävsjös Sverigedemokraters reaktion på en formulering i det lokala Vänsterpartiets verksamhetsberättelse, som tidningen rapporterat om de senaste dagarna, är konstig från början till slut.

Verksamhetsberättelsen är ett dokument främst avsett för den lokala partiföreningens medlemmar, men ska lämnas in till kommunen för att partiet ska kunna få del av det lokala partistödet. Därmed blir den offentlig handling och då kan dess innehåll mycket väl lyftas för diskussion utanför partiet. Det är efter det som historien blir konstig.

Annons

I slutet av Vänsterpartiets verksamhetsberättelse står: "Dock ser vi hur de odemokratiska krafterna försöker att ta över makten genom att inte följa de gängse normer som finns utan försöker skapa kaos i politiken. Tyvärr har de ökat sitt stöd i vår kommun genom sina främlingsfientliga åsikter."

Annons

Det framgår alltså inte att stycket skulle ha något med vare sig Sverigedemokraterna eller något annat parti i Sävsjö kommunfullmäktige att göra. Enligt tidningens artikel så känner sig SD inte utpekat, men sedan uttalar sig partiets representant Lars Helgesson ändå som om skrivningen hade gällt SD.

Varför då? Oavsett vad SD tror så hade det mest förtroendeingivande varit att uppträda som att någon sådan skrivning självklart inte kan ha ett dugg med deras parti att göra.

SD har inte vänt sig till Vänsterpartiet med någon fråga om vad som menas (partiet uppger att man syftar på utomparlamentariska högerextrema rörelser som Nordiska Motståndsrörelsen). Inte heller har SD lyft saken för debatt på något annat sätt. Nej, man går längre än så – och skriver en motion med krav på att V ska fråntas sin insynsplats i kommunstyrelsen. I motionen drar SD paralleller mellan V och diktatorer som Stalin, Mao och Pol Pot – men motionen säger ändå mer om SD:s demokratiska reflexer (eller brist därpå) än vad den gör om de förvisso högst verkliga historiska banden mellan V och kommunismen.

En insynsplats i kommunstyrelsen kan ges till ett parti som är representerat i fullmäktige men är för litet för att få plats i kommunstyrelsen av egen kraft. En ledamot på insynsplats får närvara vid sammanträden, ta del av handlingar och diskussioner, men inte delta i beslut. Syftet är att ge även ett litet parti förutsättningar att företräda sina väljare på ett så bra sätt som möjligt.

Annons

Insynsplatser ökar transparensen och kvaliteten på kommunal politik eftersom de ger fler politiker möjlighet att vara insatta och pålästa. Vilka partier som är minst kan förstås förändras över tid. Här tål det att ha i minnet att SD en gång i tiden var ett betydligt mindre parti än i dag. Partiet slogs ofta för insynsplatser i styrelser och nämnder i många kommuner.

SD i Sävsjö bör ta sitt förnuft till fånga och yrka avslag på sin egen motion.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan