Annons

Annons

Annons

Insändare
Tack Värnamo och tack till unika föräldrar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag har skrivit en och annan rad om detta. I tidningen, via min blogg, framfört min åsikt i kommunfullmäktiges talarstol. Anledningen har varit att väcka debatten. Beteendemönstret i samhället som ökar pressen på den redan ansträngda förskolan och som kräver mer personal eller att personal har för många barn per vuxen.

Jag har fått många hejarop och positiva signaler från främst personal inom barn- och utbildningsförvaltningen men även från de föräldrar som vågar gå emot strömmen. Alltså de föräldrar som är föräldralediga och har barnen hemma istället för att lämna dem på förskolan. Man passar på att umgås med de små medan de är just små. Citatet ”småbarnsåren är fem minuter av livet” från min mamma när jag själv hade fyra små, finns fortfarande starkt i minnet. Det kan jag själv nu konstatera med ett visst vemod. De växer upp fort.

Annons

Annons

I min kamp om min hjärtefråga redan innan och under tiden jag satt som ledamot i barn- och utbildningsförvaltningen Nässjö kommun, har jag hela tiden fått höra att man inte kan vädja till föräldrar (de som är föräldralediga med ny bebis lämnar barn under tre år till barnomsorg) att ha barnen hemma. Det är lagstadgat. Man har RÄTT till det. Allt fler gör det och till slut blir det en norm. Man gör så, som alla andra gör.

Nu i Covid 19-tider har Värnamo kommun gått ut föräldrar och just vädjat att hålla sina barn hemma när de är föräldralediga eller permitterade. I ett reportage den 8 april skriver Sveriges radio att ”barnen fortfarande är välkomna men helst ser Värnamo kommun att de är hemma”. Klok tanke!

I reportaget står vidare:

• Barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga har rätt till 15 timmar på förskolan. Men Värnamo kommun vädjar till föräldrarna att istället ha barnen hemma.

• ”Vi vill förebygga smittspridningen och ta tillvara på våra personalresurser”, säger barn- och utbildningschef Karin Kihlberg Thornell.

• Värnamo kommun vädjar alltså till föräldrar att hålla 15-timmarsbarnen hemma, men i flera kommuner i landet har man gått ännu längre och förbjuder de barnen att komma till förskolan, trots att det är emot skollagen.

Tack Värnamo! Min reflektion är att det ändå är lite sorgligt att rekommendationen måste ges, eller förbudet. Att det inte det sunda förnuftet kommer av sig själv. Fler kommuner har ansträngd ekonomi. Jag är inte insatt i hur illa det är i andra kommuner men eftersom jag själv jobbar som förvaltningsekonom på Tekniska Serviceförvaltningen i Nässjö kommun är jag hyfsat insatt i hur vår egen kommun mår, ekonomiskt sett. Jag är fullt övertygad om att alla åtgärder skulle göra ekonomin bättre. Behovet av nya förskoleplatser har de senaste åren varit konstant. Nya förskolor har byggts. Glädjande förstås. Men med denna vetskap är det så självklart att förskolan i första hand ska erbjuda plaster till arbetande föräldrar.

Annons

Annons

I förra lördagens Smålands dagblad hade en förälder skrivit om hur barn- och utbildningsförvaltningen i någon kommun här på Höglandet hade gjort inlägg till föräldrarna. Det var tankar från en permitterad förälder och jag blev verkligen glad när jag läste inlägget. All heder åt denna förälder. Barn- och utbildningsförvaltningen hade skrivit ”om du som förälder är permitterad från ditt jobb har du rätt att lämna varje dag på fritids efter skoltid till 16.00.” Vilken kommun i länet det handlar om framgår inte. Avslutningsvis stod det: ”NEJ TACK, säger jag. I dessa tider får allt mitt barn vara hemma ifrån förskolan också, för än så länge är det väl inte skolplikt där. Men jag kanske tänker fel, det är ju ganska skönt att sitta i solen som faktiskt tittar fram och göra det utan några barn som stör. Fast jag tänker ändå hämta mitt barn och använda mitt sunda förnuft som jag förstått är ganska unikt”. Alla heder åt unika föräldrar!

Sofia Holm Karlsson, Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan