Annons

Annons

Annons

Fotboll

Tegnell: Inga seniormatcher ska spelas

Fotbollsklubbarnas planer på träningsmatcher i väntan på seriestarten stöter nu på patrull.

– Man ska inte ha tävlingsmatcher på seniornivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell rekommenderar att elitfotboll inte spelas i Sverige.

Flera allsvenska och damallsvenska klubbar har börjat förbereda sig för tävlingsspel efter den påtvingade coronapausen och planerat för träningsmatcher redan nu till helgen.

Nu vill Anders Tegnell sätta stopp för de planerna.

– Jag tycker ingenting. Det finns ett klart regelverk. Man ska inte spela seniormatcher, säger han.

TT: Är det någon skillnad på tävlingsmatcher och träningsmatcher?

– Nej. Inga matcher. Träning, ja, men inga matcher, säger Tegnell.

Träningsmatcher i helgen

Beskedet kommer sedan det framkommit oklarheter om ifall det ska kunnas spelas fotboll i Sverige.

Annons

Alla tävlingsmatcher i de högsta serierna är uppskjutna tills vidare. När beslutet fattades i mitten av mars fanns förhoppningen om att dra i gång allsvenskan och damallsvenskan i slutet av maj eller början av juni.

Annons

Svenska fotbollförbundet har överlåtit till distrikten och lokala klubbarna att själva avgöra om träningsmatcher kan genomföras säkert.

Och även om tävlingsfotbollen är uppskjuten har flera allsvenska och damallsvenska klubbar återupptagit träningen och lagt träningsmatcher i helgen. Däribland AIK och BK Häcken på herrsidan samt Djurgården och Rosengård på damsidan.

Stockholms fotbollsförbund har också beslutat sätta igång seriespelet på lägre nivå med start på fredagen, med hänvisning till att smittspridningen skulle vara marginell.

Löfven kritisk

Beslutet har mötts av kritik från spelare och ledare och även från statsminister Stefan Löfven (S):

– Alla som spelat någon gång vet ju att det går högst en minut så har du första närkampen. Där kan man dels smitta varandra men också skada sig och därmed ta upp en plats i sjukvården som någon annan hade behövt, sade statsministern till Aftonbladet på onsdagen.

Nu får Löfven understöd av Anders Tegnell.

– Seniora matcher får vänta tills läget är betydligt lugnare än i dag, säger statsepidemiologen.

Svenska fotbollförbundet skriver på sin hemsida att man kommer att uppdatera sina riktlinjer efter Folkhälsomyndighetens förtydligande:

"Folkhälsomyndigheten presenterade i dag uppdaterade och förtydligade råd till idrotten. Med anledning av det kommer också Svenska fotbollförbundet att anpassa sina riktlinjer för svensk fotboll. Riktlinjerna kommer att publiceras här under eftermiddagen/kvällen".

Annons

Däremot är det fritt fram för barn- och ungdomsidrott. Anders Tegnell beskriver det som viktigt för folkhälsan att ungdomar rör på sig.

Rekommendationen ändras något så att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Bara friska personer får delta, trängsel mellan människor måste undvikas och det måste finnas möjligheter att tvätta händerna och hålla bra hygien.

Mikael Forsell/TT

Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan