Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Solvig tvingades byta sjukhus mot sin vilja – flögs fram och tillbaka över landet

Text: 

Solvig Runn Jakobsson blev allvarligt sjuk när hon var på besök hos sin särbo i Avesta och las in på sjukhus. Efter fem dagar skickades den 78-åriga Anebypensionären mot sin vilja hem till Småland med ambulansflyg för fortsatt vård på Höglandssjukhuset. Väl där blev hon omgående utskriven.

Anebypensionären Solvig Runn Jakobsson tvingades byta sjukhus mot sin vilja och flögs fram och tillbaka över landet under resan till hemsjukhuset i Eksjö. Där det var överfullt och hon omgående blev utskriven.

– Jag tycker det är hemskt att man kan behandla en människa på det här viset. Och tänk vad dyrt det här blev för skattebetalarna - helt i onödan. Bara för att någon tyckte det var viktigare att hålla på regelverket än att låta mig som patient vara delaktig i beslutet, förklarar Solvig Runn Jakobsson, som nu är helt återställd och tillbaka i Dalarna hos särbon Sune Torsell.

– Så här med facit i hand hade ju det bästa varit om jag fått stanna nån dag till på Avesta lasarett och därefter kunnat återvända hem till min särbo och haft hjälp och tillsyn under tillfrisknandet.

Annons

– Det hade också varit den billigaste lösningen.

Annons

God sjukhusvård

Solvig Runn Jakobsson har inget att invända mot vården på Avesta lasarett. Tvärtom. Hon tycker att hon fick en snabb diagnos, effektiv behandling och god omvårdnad.

Allt började med smärtor i bröstet och trötthet hemma hos särbon den 23 februari. Solvig tog det inte själv så allvarligt. Hon har både KOL och astma och är van vid krämpor.

– Men Sune blev orolig och såg till att jag kom till sjukhuset i Avesta. Det visade sig att jag fått en allvarlig lunginflammation och jag blev inlagd för vård.

– Efter fyra dagar var jag på bättringsvägen men fortfarande medtagen. Den läkare som hade hand om mig kände sig osäker på vad hon skulle göra.

– Hon sa att hon inte vågade skicka hem mig. Tyckte att jag var i behov av fortsatt behandling på sjukhus, men att det då kunde bli aktuellt med överflyttning till Höglandssjukhuset.

Solvig Runn Jakobsson hade jobbigt med sin lunginflammation på Avesta lasarett, men är nöjd med den behandling och omvårdnad hon fick på sjukhuset.

Solvig förklarade att hon bodde själv hemma i Aneby och hellre ville vara kvar i Avesta för att efter utskrivning kunna återvända till sin särbo.

Så blev det dock inte.

Rent allmänt finns ett regelverk som säger att inlagda patienter efter ett antal dagar ska skickas till hemregionen för fortsatt vård.

Och Region Jönköpings län kom överens med Region Dalarna om att den patient från Aneby som återfanns på Avesta lasarett skulle överföras till Höglandssjukhuset.

Det ledde till att Solvig efter fem dagar tvingades lämna Avesta lasarett.

Annons

Hon kördes med ambulans till Borlänge flygplats. Därefter blev det ambulansflyg med stopp först på Bromma, sedan Ängelholm och slutligen Axamo i Jönköping, där en ambulans väntade och tog henne till Höglandssjukhuset.

Annons

Hemresan rena snurren

En minst sagt snurrig och ansträngande hemresa för en 78-åring med lunginflammation.

– Jag kan inte klaga på omhändertagandet under hemresan. Alla var snälla och trevliga och gjorde vad de kunde för att jag skulle ha det bra.

– Men jag var trött när jag till slut, efter flera timmar i luften och på vägarna, kom fram till Eksjö och Höglandssjukhuset - som var överfullt.

– Jag fick inte plats i något rum, utan fick sitta i ett duschrum. Det var inte klokt. Jag kände mig riktigt eländig.

”Jag kan inte förstå varför jag skickades hem till Höglandssjukhuset med ambulans och ambulansflyg kors och tvärs genom landet för att omgående skrivas ut när jag kom fram till Eksjö.”

Tjänstgörande läkare gjorde bedömningen att Solvigs tillstånd var under kontroll och förklarade att han ville skriva ut henne.

– Jag var långt ifrån återställd. Orkade knappt ta ett steg. Men läkaren ansåg att det ändå var bättre för mig att åka hem än att vara kvar på sjukhuset med alla bakterier.

Det slutade med Solvigs barn kom och hämtade henne och en bilresa tillbaka till Jönköping, där hon efter en synnerligen påfrestande resdag kunde pusta ut hos sin dotter.

– Jag hade inte klarat mig själv, så det kändes trots allt skönt att få bo hos min dotter.

Några oroliga dagar

För särbon Sune Torsell blev det några oroliga dagar i samband med Solvigs brådstörtade hemresa.

Annons

– Jag tycker det är beklämmande att det kan få gå till så här, säger han.

– Tänk vad hemtransporten med ambulans och flyg kostade skattebetalarna, samtidigt som Solvigs tillfrisknande riskerades bara för att nån byråkrat skulle få sin vilja igenom.

– Jag tycker man i region Jönköpings län snarast borde se över den befintliga organisationen vid hanteringen av sådana här fall och vidta åtgärder för att det som Solvig fick vara med om inte ska upprepas.

Annons

Blev ett jättefel

Till Avesta Tidning säger man från ansvarigt håll på Höglandssjukhuset att det blivit ”jättefel” vid hanteringen av det aktuella patientärendet.

Att man normalt bör väga in i bedömningen om det är meningsfullt att flytta någon som nästan är färdigbehandlad och väntas bli utskriven inom kort.

Verksamhetschefen på Avesta lasarett förklarar för Avesta Tidning att man inte uttalar sig om enskilda fall.

Men rent allmänt så är Region Dalarna skyldig att femte dagen ställa frågan till hemregionen om var inlagda utomregions-patienter ska vårdas fortsättningsvis.

Ibland men inte alltid leder det till en överflyttning.

Idag är Solvig Runn Jakobsson fullt frisk från sin lunginflammation och tillbaka hos sin särbo i Dalarna, där hon sitter i frivillig karantän till följd av coronautbrottet.

– Jag mår fint och är i trädgården eller promenerar med hunden. För mig med min KOL och astma är det viktigt att vara försiktig just nu, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan