Annons

Annons

Annons

Kulturtips

Konst, litteratur, film och tv-serier – missa inte detta

Text

Fyra medarbetare från kultur & nöjesredaktionen ger personliga tips om konst, litteratur, film och tv-serier.

Dansaren Moa M. Sahlin uppträder i Rutan i Värnamo.

Här tipsar Emilia Söelund, Johan Fingal, Yvonne Teiffel och Michael Joelsson om spännande nyheter inom deras specialområden:

Emilia Söelund: Kulturjobb i Rutan

Det finns få ljusglimtar just nu, men en är att kreativa människor tycks bli ännu kreativare. När musiker, skådespelare, komiker och författare stängs in i sina lägenheter börjar de skapa. Resultatet delar många frikostigt med sig av via sociala medier. Tyvärr är coronakrisen en ekonomisk katastrof för många kulturfrilansar. När femårsjubileet för Rutan i Värnamo inte kunde firas med publik beslöt sig arrangörerna därför för att erbjuda kulturarbetare jobb. Artisten Kristian Anttila och dansaren Moa M. Sahlin är några av dem som valts ut för ett framträdande i frizonen Rutan. Från och med nästa vecka kan du följa projektet via våra sajter.

Annons

Annons

Läs mer här:

Emilia Söelund, kulturredaktör

Yvonne Teiffel: Vårens bästa omläsning

Inger Frimansson växte upp i Jönköping. I maj kommer hennes nästa bok.

Justine Dalvik, huvudperson i två av Jönköpingsförfattaren Inger Frimanssons psykologiska thrillers, har tagit livet av flera av de personer som har gjort hennes liv till en plåga, men hon går fortfarande fri. Nu möter vi den hämndlystna mörderskan igen i romanen "Fågelbarnet" som kommer i maj. Tills dess läser jag om de två tidigare böckerna om Justine - "Godnatt min älskade" och "Skuggan i vattnet" som båda fick pris som Bästa svenska kriminalroman 1998 och 2005. Vårens bästa omläsning.

Läs mer om författaren här:

Yvonne Teiffel, kulturskribent

Johan Fingal: Skräck och superhjältar

Sanningen om "Wonder Woman" heter ett avsnitten i serien "Superhjältarnas legender" som visas på SVT Play.

Genreberättande säger alltid något väsentligt om vår tid, om människans innersta rädslor och drömmar. Två mycket välgjorda och intelligenta tv-serier visar hur skräck- respektive superhjältegenren har utvecklats genom åren och hur de har speglat sin samtid.

"Superhjältarnas legender" handlar om hjältarna från DC och Marvel som växte upp i serietidningarnas värld och blev vår tids största filmstjärnor.

Annons

I "Skräckfilmens legender" berättas om en genre med anor från romantikens litteratur. Som seriens ciceron pratar Eli Roth ("Hostel") med Stephen King, Quentin Tarantino och mängder av kunniga människor som har skapat filmhistoria i kända och ökända skräckfilmer. Varje avsnitt ägnas en viss inriktning, som zombies, demoner eller slashers.

Annons

"Skräckfilmens legender" och "Superhjältarnas legender" visas på SVT Play.

Johan Fingal, kulturskribent

Michael Joelsson: Visuellt om vampyrernas vardag

"What we do in the shadows" visas på HBO.

Hjärnorna bakom ”Jojo Rabbit” och "Flight of the conchords", Taika Waikiki och Jermaine Clement, har skapat en fantastisk liten värld som främst sker nattetid. På HBO finns såväl filmen som tv-serien "What we do in the shadows" där man får följa ett gäng vampyrer som bor tillsammans i en fejkdokumentär. Bråk om vem som inte diskat, slagsmål mot varulvar och tafatta försök att komma in på klubbar som inte välkomnar dem. Det finns mycket att skämta om. Humorn gränsar mellan pubertalt och genialt. För det mesta handlar det om det sistnämnda. Börja med filmen först!

Michael Joelsson, nöjesskribent

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan