
”Frågan är: Varför antog Vetlandas kommunfullmäktige en vindbruksplan som grund för kommande beslut, när man låter kommunstyrelseledamöternas personliga tyckande styra besluten”, undrar Kjell-Egon Strandh. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT
I VP kan man läsa att Vetlandas kommunstyrelse diskuterat vindkraftverk i Stora Moshult, sex kilometer från Ramkvilla.
Vetlanda kommunfullmäktige tog en Vindbruksplan 2010-10-20. I den delas kommunen in i A, B eller C-områden, där A och B anses lämpliga för vindkraftverk. Vindbruksplanen är kommunens styrande dokument inför beslut om tillstånd till vindkraftverk. Stora Moshult ligger i ett B-område. Ansökan om vindkraftverk i Stora Moshult följer vindbruksplanen.
Det finns en bred överenskommelse i riksdagen om en utfasning av fossila bränslen, och den tekniska livslängden på våra kärnkraftverk löper snart ut. Eldrift ses som det mest miljövänliga alternativet för att ersätta fossila bränslen. Men elektricitet finns inte naturligt utan måste produceras, och det finns ett antal energikällor. Ingen energikälla kan ensam producera den el som behövs. Man skall ha klart för sig att vi behöver el både dag och natt. Förbrukningen på natten är cirka 80 procent av dagförbrukningen. Vi behöver producera massor med el dygnet runt i framtiden.
Annons
Annons
Solceller är bra, men bara när solen skiner. Vindkraft är bra, men bara när det blåser. Vattenkraft är bra, men är redan till stor del utbyggd. Därför behövs alla energikällor samtidigt.
Av någon anledning ogillas vindkraft av många, och det är känslomässiga argument som förs fram. Det är fult. Det stör. Det sänker värdet på omgivande hus.
Det är här Vetlandas kommunstyrelse kommer in.
Moderaterna vill numera ha mer kärnkraft, och då vill Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna det också. Därför har vindkraft blivit fult och oönskat. Elproducenterna delar inte den åsikten, och säger att kärnkraft är olönsamt.
Vetlanda Framåtanda har lyssnat till medborgarna, åtminstone de som vill stoppa vindkraft. De andra lyssnar man inte på.
Den tekniska utvecklingen har gjort att nya vindkraftverk kan byggas högre än tidigare, vilket gör att de ger större effekt. Det vill företaget som vill bygga i Stora Moshult utnyttja.
Och vad beslutar då Kommunstyrelsen? Att det får byggas 2 istället för sökta 4. Beslutet grundas bara på att 220 meter är mer än 150 meter. Inte på några fakta eller brott mot vindbruksplanen, utan att några närboende inte är nöjda med samrådsprocessen. Hur skall framtida ansökningar utformas? Efter vindbruksplanen eller dagens tyckande i kommunstyrelsen? Man kan kräva ett mer stringent beslutsfattande.
Frågan är då: Varför antog Vetlandas kommunfullmäktige en vindbruksplan som grund för kommande beslut, när man låter kommunstyrelseledamöternas personliga tyckande styra besluten. Är man inte nöjd med sina styrande dokument får man väl börja ändra där. Nu lurar man de som vill bygga.
Kjell-Egon Strandh