Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Vården i Vetlanda får extramiljoner: ”Nu är det coronan som gäller”

Text

Vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden kommer behöva mer pengar i spåren av coronakrisen. På måndagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att utlova 25 miljoner extra i ett engångsbelopp.

Kommunalråden Henrik Tvarnö (S), Dan Ljungström (C) och Carina Bardh (M) föreslog att 25 miljoner direkt ska delas ut till två av kommunens nämnder som kommer få det extra tufft i år på grund av coronapandemin.

Vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden har precis som andra nämnder i kommunen de senaste åren arbetat hårt med att effektivisera verksamheten för att hålla nere kostnaderna.

När coronapandemin kom såg kommunalråden Henrik Tvarnö (S), Carina Bardh (M) och dan Ljungström (C) hur förvaltningarna snabbt ställde om för att lägga fokus på att hantera coronasituationen.

— De kan inte jobba så fokuserat med utvecklings- och förändringsarbete just nu, utan nu är det coronan som gäller. Då är det helt rimligt att vi ger ekonomisk avlastning så att de kan lägga hundra procent fokus på detta, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö.

Annons

Annons

— Så fort vi fick beskedet från staten att vi får statliga medel så enades vi om att försöka fördela ut dem.

Statliga medel

Henrik Tvarnö räknar med att det tar tre, fyra veckor innan pengarna kommer men för nämnderna är det ingen brådska. Det extra engångsbeloppet ska gälla för hela 2020 och för de båda nämnderna som redan i slutet av februari redovisade en bokslutsprognos på 15 och 16 miljoner i underskott, så torde pengarna vara välkomna.

Samtliga politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig positiva till förslaget som innebär att vård- och omsorgsnämnden får 15 miljoner och socialnämnden 10 miljoner.

Tror du pengarna räcker?

— Det är helt omöjligt att veta, svarar Tvarnö och berättar att kommunen också kompenseras på andra sätt genom sänkta arbetsgivaravgifter och ersättning för sjukskrivningar med mera.

— Jag är tacksam över att det är en socialdemokratisk regering, säger han.

”Duktig på att ställa om”

— Nämnderna har det kämpigt ekonomist innan och drabbas ytterligare av coronakrisen. Nu när det kommer ett tillskott tycker jag att vi behövde göra den här satsningen för att klara det hela, säger Dan Ljungström (C).

— Även om de får pengarna så får de jobba med sina kostnader. Jag tror att en sådan här kris gör att man hittar olika arbetssätt. Kriser framkallar också möjligheter, säger han.

Annons

Carina Bardh (M) säger att de som politiker har fokus på dessa två nämnder som har det tufft och redan går minus.

Annons

— Det här är pengar som staten riktar till kommuner som har tuff tid nu så det känns ganska naturligt att lägga dem i budgeten 2020, säger hon.

Samtidigt som det extra anslaget ges så säger Carina Bardh att nämnderna ska fortsätta med den inslagna vägen om effektivisering för att få verksamheter i balans.

— Jag känner att personalen är duktig på att ställa om och lösa problem. Visst är det jättetufft, ändå ser de möjliga lösningar. Bara det här med möten, man märker redan nu att mötestiderna har kunna halveras. Med digitala distansmöten så komprimeras tiden, säger Carina Bardh.

— Jag märker själv i mitt eget arbete en jätteskillnad. Inget ont utan att det för något gott med sig. Vi kommer att fixa detta. Vi har en fantastisk personal som lyckats hittills.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan