Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2022


Ledare: Kan Jönköping räkna med hjälp – och är man beredd att ge?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Är Region Jönköping beredd att hjälpa andra regioner som är hårdare drabbade av pandemin? Kan man räkna med hjälp från andra? Det är frågor som behöver svar nu.

Efter att ha sagt nej före helgen erbjöd Region Uppsala på måndagen att bistå Stockholm med ambulanshelikopter. Nu måste regionerna samarbeta så att landets samlade resurser utnyttjas optimalt.

Påsklediga stockholmare står högst upp på listan över vad svenskar just nu inte vill ha. Särskilt inte om man bor i Åre, Sälen, på Gotland, Österlen eller andra platser där lediga stockholmare gärna vistas. Det har sin förklaring. Det är av stor vikt att begränsa vår rörlighet för att mindre drabbade regioner om möjligt inte ska få större utbrott av coronasmitta. Men utöver en anmodan att stanna hemma förtjänar stockholmarna också övriga rikets solidaritet. Nu, om någon gång, borde Stockholms sak vara vår.

Annons

Huvudstadsregionen är mest drabbad av pandemin med över 300 dödsfall hittills. Ett intensivt arbete pågår för att möta den tilltagande stormen. Intensivvårdskapaciteten är på väg mot en tredubbling av det normala. Krislägesavtalet har aktiverats, vilket innebär att personal kan få fler och längre arbetspass mot mer betalt.

Annons

Före helgen nekade Region Uppsala en förfrågan om att bistå Stockholm med intensivvårdspersonal. Västra Götalandsregionen ska ha svarat nekande på en liknande, mer informell, förfrågan. På måndagen gjorde Uppsala en halv vändning och erbjuder Stockholm bistånd i form av helikoptertransporter med medföljande intensivvårdspersonal (TT 6/4).

Även om berörda regioner säkert på goda grunder bedömer sig ha tillräckligt att göra redan – och väntar sig att det blir ännu värre – så sänder det en oroande signal. Den som nekar hjälp i dag kan vara den som behöver hjälp i morgon.

Statsministern har sagt att vi ska vara beredda på att räkna de döda i tusental. Han har dock inte sagt att vi ska räkna med att folk kan dö för att intensivvårdskapaciteten i hemlänet har slagit i taket – samtidigt som det finns kapacitet en timmes helikopterfärd bort. Det vore inte bara tragiskt utan också en god grund för att ifrågasätta regionernas ansvar för sjukvården.

Annons

Region Jönköping ligger någonstans i mitten när det gäller hur hårt smittan har farit fram hittills. Kan regionen tänka sig att hjälpa det hårdare drabbade grannlänet Östergötland med personal eller vårdplatser om det behövs? Kan Jönköping rentav göra något för Region Stockholm redan i dag?

Annons

Grannlänet Kronoberg, som fick sitt första dödsfall i covid-19 på måndagen, är ett av landets lindrigast drabbade hittills. Kan Jönköping räkna med hjälp därifrån om den egna kapaciteten skulle närma sig bristningsgränsen?

Det här är angelägna frågor som behöver svar nu.

Socialstyrelsen har tagit på sig nationellt ansvar för att samordna sjukvårdens resurser under pandemin. Hittills verkar det dock som att initiativ måste komma från regionerna själva. Det är olyckligt av flera skäl. Dels kan det sitta långt inne att be om hjälp, dels kanske förfrågan går till den – exempelvis närmsta grannen – som inte har störst möjlighet att hjälpa.

Socialstyrelsen, som har bäst överblick, bör sätta ned foten och visa hur samordningen ska gå till. Bara då kan landets samlade resurser utnyttjas optimalt och så många liv som möjligt räddas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan