Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Egna mottagningar installeras för misstänkta coronafall

Nu öppnas särskilda infektionsmottagningar i anslutning till sjukhusens akutmottagningar. Syftet är framför allt att minska smittorisken av covid -19 för personal och patienter.

De gemensamma närakuterna stängs samtidigt tillfälligt uppger Region Jönköpings län.

Från och med torsdag den 9 april kommer patienter som kontaktar sin vårdcentral eller telefonrådgivningen 1177 och visar symtom på luftvägsinfektion att bli bokade direkt till särskilda infektionsmottagningar.

På Höglandssjukhuset i Eksjö kommer mottagningen att ligga i ortopedmottagningens tidigare lokaler, i Värnamo i medicinklinikens nya lokaler och vid Länssjukhuset Ryhov i ett tält som ska sättas upp utanför akutmottagningen.

Annons

Annons

På den så kallade särskilda infektionsmottagningen primärvård kommer vårdpersonal att göra en bedömning där patienten antingen kan färdigbedömmas på plats och gå hem med egenvård, eller slussas vidare in till akutmottagningen för vidare omhändertagande.

Syftet med de särskilda infektionsmottagningarna är huvudsakligen att minska smittorisken för personal och patienter.

– Det innebär också att vi får lättare att hantera logistiken kring skyddsutrustning, säger Birgitta Ekstrand, chefläkare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Det nya arbetssättet innebär vidare att vårdcentralerna får mer tid att fokusera på den ordinarie verksamheten.

De särskilda infektionsmottagningarna primärvård kommer att bemannas av vårdcentralernas personal under vardagar klockan 08.00-22.00 och helgdagar 10.00-22.00. Region Jönköpings län understryker att infektionsmottagningarna inte är drop-in-mottagningar.

Samtidigt har beslut fattats att de gemensamma närakuterna stängs tillfälligt från och med den 9 april. Under kvällar och helger hänvisas patienter utan misstänkt luftvägsinfektion i första hand till sin vårdcentral under ordinarie öppettider uppger Region Jönköpings län.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan