Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi måste stärka skyddet för våldsutsatta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Under onsdagen beslutade regeringen i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet att avsätta 100 miljoner extra till barn- och kvinnorättsorganisationer för att bekämpa den extra utsatthet som följer i coronakrisens spår. Det är ett efterlängtat besked som vi i Liberala Kvinnor är mycket glada över.

Pengarna är en viktig del av den insats som nu måste göras för att stärka skyddet för kvinnor och barn som idag lever i våldsutsatthet i Sverige. Deras situation har under coronapandemin blivit ännu värre.

I Kina har man konstaterat en dramatisk ökning av det könsbaserade våldet till följd av isoleringen under pandemin. Nu kommer allt fler larmrapporter om att våldet mot kvinnor och barn och det hedersrelaterade våldet i Sverige ökar i skuggan av krisen. För allt för många är hemmet den farligaste platsen att vara på. För dem innebär ökad tid i hemmet och färre sociala kontaktytor att de hamnar under absolut kontroll av sin partner eller familj.

Annons

Annons

För skola och socialtjänst blir det svårare att reagera och agera i tid vid misstankar om våldsutsatthet när kontakten med barn och unga minskar. Utsattheten på nätet ökar också när både unga och förövare spenderar mer av sin tid där. Enligt polisen ökar nu nätrelaterade sexualbrott mot barn.

Barnrätts- och kvinnoorganisationer växlar nu upp sitt arbete för att kunna stödja våldsutsatta i krisen. Vi är stolta över att Liberalerna har krävt att krishanteringen ska ha ett tydligt barnperspektiv och legat på för extra medel till barnrätts- och kvinnoorganisationer. De extra 100 miljonerna kommer att göra stor skillnad. Men väldigt mycket mer behövs.

Beredskapen hos bland annat socialtjänsten, polisen och andra berörda myndigheter behöver snarast höjas för att kunna ge skydd till våldsutsatta kvinnor och barn. Vi får nu oroande signaler på att socialtjänsten på många ställen backar när de istället borde kliva fram. Frivilligorganisationerna gör ett fantastiskt arbete i krisen och är en viktig samarbetspart, men det största ansvaret för att skydda våldsutsatta i krisen har våra kommuner.

Liberala Kvinnor vill att:

• Beredskapen hos socialtjänst, polis och andra berörda myndigheter omgående höjs för att skydda våldsutsatta kvinnor och barn i krisen.

• Staten stöttar kommunerna ekonomiskt i krisen.

Annons

• Socialtjänstens kärnverksamheter hålls öppna och bemannade oavsett krisen och att beredskap säkras för utsatta barn om förskolor och skolor skulle behöva stänga.

Annons

• Beredskap finns för platser på skyddade boenden även för kvinnor som smittats av Covid-19.

• Att psykiatrin ges ökad beredskap att ta emot kvinnor och barn för samtalsstöd och traumabehandling.

Vi får inte förbise att många av åtgärderna som vidtas till följd av pandemin utgör ett hot mot dem som utsätts för våld och förtryck i sitt hem. Glöm inte dem som utsätts för våld och hedersrelaterat våld och förtryck i pandemins spår!

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor

Angela Hafström, ordförande i Liberala Kvinnor i Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan