Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Gerd, 94, sprider glädje och energi

Många goda skratt i kombination med mycket energi och omtanke. Det är 94-åriga Sävsjöbon Gerd Johansson i ett nötskal. Hon fyller veckan med ideellt arbete, motion och vänkontakter.

Varje fredag hämtar 94-åriga Gerd Johansson väninnan Gullan Rydahl, 93, för veckans pratstund på Kamelen, Sävsjö församlings mötesplats vid torget i Sävsjö.

Trots att det gått runt 80 år sedan Gerd Johansson själv konfirmerade sig fixar hon regelbundet fika åt konfirmanderna i Sävsjö församling, här ihop med Britta Oscarsson.

94-åriga Gerd Johansson, till höger, älskar att träffa människor. Och känslorna är besvarade, intygar 93-åriga väninnan Gullan Rydahl och diakon Ilse Karlsson, Sävsjö pastorat.

– Gerd Johansson är en sådan härlig person. Skriv gärna en artikel om henne, ringer Ilse Karlsson, diakon i Sävsjö pastorat, och säger.

Annons

Ett sådant tips är omöjligt att motstå. Särskilt som tipsaren berättar att Gerd är 94 år och har vinterbadat långt upp i åren. Därtill att samma Gerd i ur och skur är den flitigaste av Kamelvandrarna, Sävsjö församlings grupp som träffas varje måndag för att gå en 45-minuters promenad tillsammans.

Annons

– Vi som är så mycket yngre kan titta ut på ett riktigt ruskväder en måndagsmorgon och säga till varandra att ’i det här vädret kommer det väl ändå ingen som vill Kamelvandra’. Och vem ser vi då komma gående? Jo, Gerd förstås, glad och pigg som alltid. Och om den äldsta av oss vill ut och gå måste förstås vi andra göra henne sällskap! berättar Ilse och skrattar.

Varannan onsdag är Gerd dessutom en av volontärerna som servar konfirmanderna med fika. Åldersskillnaden på sisådär 80 år mellan henne och ungdomarna är bara en siffra, den spelar ingen roll i sammanhanget.

Som om inte det ideella engagemanget räckte är Gerd även aktiv i en av diakonigrupperna som sköter det praktiska runt exempelvis församlingens tisdagsandakter.

Raska steg

Men nu är det fredag och Sävsjö församlings mötesplats Kamelen vid torget är ångande välfylld och stimmig.

Kaffegäster i alla åldrar och med olika bakgrund kommer och går. De köksansvariga hejar på alla, de skojar och serverar vid borden.

Samtidigt syns Gerd med raska steg korsa torget där torghandeln är i full gång. I gott tempo kör hon rullstolen där goda vännen Gullan Rydahl sitter. Det syns på långt håll hur de pratar och skojar, att det här är en stund ingen av dem vill vara utan.

Därför hämtar den pigga 94-åringen varje fredag sin 93-åriga väninna vid Bryggaren där hon bor, för veckans gemensamma Kamelenträff.

Annons

– Vi har så roligt tillsammans, säger de.

Annons

Gerd, som under många år drev damfrisering, har mycket att prata om med Gullan, som arbetat på Posten i Vrigstad. Det märks att båda är vana vid och trivs med folk och liv och rörelse runt sig.

– Vi pratar inte om sjukdomar när vi träffas, utan det blir mycket skratt. Det finns många roliga situationer att prata om, säger de.

Glädje i nuet

Exempelvis kan de prata om den gången då Gerd gav sig iväg ensam på cykel för att vinterbada. Det snöade och bara hennes ensamma cykelspår syntes i nysnön fram till badstället.

– Men jag vinterbadar inte längre. Även om jag kan längta efter det får jag inte med mig någon, säger Gerd.

Ett annat givet samtalsämne är veckans senaste påhitt av katten som finns i huset som Gerd, efter maken Svens bortgång, nu delar med dottern Marianne och svärsonen.

– Den katten är lite speciell, förklarar Gerd.

Att ta vara på glädjeämnena i nuet och vardagen är Gerds melodi. Plus att inte ge upp.

– Jag nog lite envis också, säger hon.

Fotnot: Efter att reportaget skrevs har mötesplatsen Kamelen tillfälligt stängts på grund av risken för spridning av coronaviruset.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan