Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kommunens egentillverkade skyddsvisir utreds

Text

800 skyddsvisir av overheadpapper – så många har Alinderska dagverksamhet inom socialpsykiatrin själva tillverkat. Skyddsutrustningen utreds nu för att se att de verkligen är godkända att använda inom vården.

Alinderska dagverksamhet Vetlanda kommun tillverkar egna visir i coronatider.

Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vetlanda kommun.

Filip Storm och Susanne Eriksson som arbetar på Alinderska hjälper också till med tillverkningen av ansiktsskydden.

Annons

Annons

Som tidningen tidigare berättat har Alinderska dagverksamheten, med godkännande av smittskydd vårdhygien på Region Jönköping, börjat tillverka skyddsvisir – då det råder stor brist på sjukvårdsmaterial inom vården, på grund av coronakrisen.

Utreder frågan

Arbetsmiljöverket kan ännu inte tillåta användning, eftersom att maskerna saknar så kallad CE-märkning, och inte kan räknas in under EU-kommissionens rekommendation att göra undantag för märkning. Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket är en av de som utreder frågan.

– Som ansvarig myndighet för arbetarskydd kan vi med dagens regler inte säga att det är okej att använda produkter innan de är godkända, men kort kan man säga att vi kommer inte heller att bedriva marknadskontroll gentemot dessa visir, och vi kommer inte att belasta sjukvården med inspektioner och krav under den rådande situationen.

Torben Vincentsen fortsätter:

– Det är dock viktigt att utrustningen ger det skydd som de behöver, och de kan inte använda vilket hopplock som helst – inga overheadblad från dagiset med andra ord.

Annons

Jobbar på

Men tillverkandet av skyddsvisiren fortsätter i Vetlanda i stor skala.

– Jag följer de råden vi har fått från smittskydd vårdhygien på Region Jönköping, jag har pratat med dem i dag och de säger att vi kan fortsätta att göra skyddsvisiren så vi jobbar på, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vetlanda kommun.

Annons

Hon fortsätter:

– I valet där vi inte har något annat så får vi ta till det som finns, det finns ingen skyddsutrustning att få tag på och då är vi hänvisade till detta.

800 skyddsvisir

Hur många skyddsvisir har Alinderska dagverksamhet tillverkat nu?

– De har tillverkat cirka 800 skyddsvisir, men nu börjar overheadpappren ta slut. Har någon industri eller liknande företag överskott på overheadpapper så tar vi tacksamt emot dem, säger Helen Karlsson.

Pernilla Johansson, hygiensjuksköterska på smittskydd vårdhygien, Region Jönköpings län berättar att frågan om skyddsvisiren är uppe i regionens särskilda sjukvårdsledning, där en prioritetsordning av skyddsutrustning diskuteras.

– Vi har i regionen särskilda visir som vi kommer testa. Vetlanda kommun måste själva fatta beslut om vilken skyddsutrustning som ska användas utifrån arbetsmiljöföreskrifter och göra en egen riskbedömning, säger Pernilla Johansson, hygiensjuksköterska på smittskydd vårdhygien, Region Jönköpings län.

Enklare att godkänna

Hon fortsätter:

– Det är ju bättre med ett visir, än inget visir alls.

Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket, vad är det som gäller angående skyddsutrustningen som görs i Vetlanda, är den godkänd att användas?

Annons

– Just nu utreder vi möjligheten för att eventuellt kunna skapa ett förenklat godkännandeförfarande för personlig skyddsutrustning av enklare sort. De nya rekommendationerna som kom ifrån EU-kommissionen i förra veckan, ger en öppning här.

Han fortsätter:

– Den viktigaste skyddsutrustningen är själva skyddsmasken, som ska vara klass III, och som är tillräckligt effektivt för att filtrera bort virus (nanometer). Här kommer vi inte att kunna ge några lättnader.

– Visir är dock oftast en enkel konstruktion (engångsartiklar) bestående av välvd plexiglas som skyddar mot aeorosoler i form av spott och slem från patienten. ”Glaset” ska täcka hela ansiktet och halsen och får inte orsaka synstörningar eller förvrängningar av synen. Många av de enkla konstruktioner som privatpersoner och företag tillverkar nu i sina 3D-skrivare kommer vi säkert att snabbt kunna godkänna inom kort.

Varför måste utrustningen vara godkänd, är det inte bättre med någon utrustning än ingen alls?

– Vår första prioritet är och har alltid varit skyddet för arbetstagaren, men dagens regler är anpassade för en normalsituation med full tillgång till utrustning på marknaden. Bland annat därför har vi också i förra veckan lättat på reglerna för Skyddsmask 90.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan