Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

De kraftsamlar för krisande företag

Företagare erbjuds anstånd med hyran. Kommunala taxefakturor skickas ut först längre fram. Kommunen anställer samtidigt friställd personal från företagen.

– Hela kommunkoncernen försöker hjälpa till, berättar planerings- och utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson.

Sävsjö Näringslivs vd Helena Gill och planerings- och utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson fångar upp signalerna från företagen.

Coronakrisen slår hårt mot vissa branscher. Under en veckas tid har Sävsjö Näringsliv varit i kontakt med uppskattningsvis 60-70 företag för att höra hur pandemin påverkar dem. I måndags skickades även en snabbenkät ut med fyra frågor om behovet av hjälp på kort och lång sikt.

Annons

– Generellt är det frågor om stöden. Det är viktigt med tydliga regler och enkel, snabb hantering, sammanfattar Helena Gill, vd för Sävsjö Näringsliv.

Samverkan sker med Sävsjö kommun, Regionen, länsstyrelsen och branschorganisationer för att skapa en bild av företagens situation, men även för att förmedla den information som efterfrågas.

Annons

– Vi är mitt uppe i något som vi försöker hantera nu, säger Helena Gill och pekar samtidigt på att det även behövs ett fokus på framtiden.

Det finns ett efter corona.

Företag kan få anstånd med hyran

Parallellt har Sävsjö kommun beslutat att privata hyresgäster som hyr kommunala fastigheter kan få anstånd med hyran. Det är ett fåtal, färre än tio. De företag som hyr av Sävebo och Sävsjö Industribyggnader är desto fler. De får göra enskilda uppgörelser med de kommunala bolagen vid behov.

– Då får man ta den diskussionen med företaget, säger Kristin Nilsdotter Isaksson.

För att underlätta för Sävsjöföretagen senareläggs faktureringen av vissa taxor. Beslutet gäller i nuläget taxor för uteserveringar liksom kommunala årstaxor. Faktureringen för uteserveringar skjuts fram till i juli. När årstaxorna skickas ut beslutas senare av respektive nämnd. Senareläggningen av faktureringen gäller alla företag, oavsett om de har en ansträngd situation eller inte.

Kommunen anställer korttidspermitterade

Samtidigt har kommunen ett anställningserbjudande.

– Vi har erbjudit att anställa personer som är korttidspermitterade, berättar Kristin Nilsdotter Isaksson.

Det handlar primärt om personal inom kost, städ och omsorg. På så sätt fyller kommunen sina luckor, samtidigt som företagens personal får fortsätta att arbeta.

Annons

Annons

– Det är väl där vi ser att det finns ett behov just nu, säger Kristin Nilsdotter Isaksson.

Förmedlar personal mellan företagen

På samma sätt försöker Sävsjö Näringsliv vara en mellanhand åt företagen. Även där skulle friställd personal kunna göra en insats på företag som inte märker av coronaviruset mer än att sjukanmälningarna är fler.

– Man kanske kan hjälpa varandra. Här gäller det att lägga örat mot marken, säger Helena Gill.

Hon gläds över de lokala initiativ som väckts för att hjälpa medmänniskor och företag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan