Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Astrid Lindgrens värld skjuter upp premiären

Text: 

Mot coronapandemin hjälper inga krumelurpiller. Därför skjuter både Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs upp sina säsongsöppningar på obestämd tid. Samtidigt varslas och korttidspermitteras medarbetare.

Astrid Lindgrens värld tvingas skjuta upp säsongsöppningen på obestämd tid på grund av corona-utbrottet. 75-årsfesten för Pippi Långstrump påverkas därmed, precis som för många av hennes jämnåriga.

I år fyller Pippi Långstrump 75 år och det skulle firas stort i Vimmerby. Med en helt ny Villa Villekulla-miljö i Astrid Lindgrens värld och med Pippi-utställning på Astrid Lindgrens Näs skulle säsongen få en flygande start vart det tänkt.

Annons

Förberedelserna var till alldeles nyligen i full gång för premiärerna, den 9 april på Näs och 15 maj för parken. Nu är alla sådana planer stoppade.

För få till Näs

– Vi bedömer att det inte kommer tillräckligt många gäster för att driva verksamheten på Näs från planerat startdatum, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld AB, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med tanke på den ovissa tidshorisonten blir vi, som så många andra, tyvärr också tvungna att både varsla och korttidspermittera medarbetare på Astrid Lindgrens Näs.

Annons

Han kan i dagsläget inte säga något om när Astrid Lindgrens Näs eller Astrid Lindgrens värld slår upp dörrarna. Bara att ingetdera kommer att öppnas förrän förbudet för folksamlingar på över 500 personer tas bort eller när andra nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten i fråga om folksamlingar och resor.

ALV varslar många

Även för Astrid Lindgrens värld, ALV, skjuts öppningsdatumet fram till en just nu oklar framtid. Också på Astrid Lindgrens Värld får det uppskjutna öppningsdatumet stora konsekvenser för personalen. Visstids- och tillsvidareanställda korttidspermitteras och säsongsarbetare varslas.

– Vi kan bara hoppas att läget snart kommer att återgå till det normala så att vi kan erbjuda gästerna en öppen park och att vi i största möjligaste mån kan dra tillbaka varslen och permitteringarna. Det här är ju inget någon av oss önskar, säger Jocke Johansson.

Även parken följer utvecklingen och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer och fattar eventuella nya beslut utifrån det.

Annons

Betalar tillbaka

Jocke Johansson konstaterar att besluten om att skjuta på premiärerna även påverkar många av parkens och Näs samarbetspartners. Flera evenemang var inbokade nu i vår på Näs men dessa och övriga bokade evenemang flyttas till senare datum där det är möjligt. Biljetter och boenden återbetalas också.

Samma sak gäller Astrid Lindgrens värld. Biljetter och boenden som bokats till dagar då parken hålls stängd kommer att återbetalas.

Parkens och Näs hemsidor kommer att uppdateras kontinuerligt med aktuell information om läget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan