Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Nu kan du låna fler e-böcker: "Större behov av att lyssna"

Text

Många stannar hemma för att minska risken att sprida coronaviruset. Detta märks nu hos biblioteket i Vetlanda – där trycket på att låna e-böcker har ökat den senaste tiden.

Anette Lundgren, bibliotekschef i Vetlanda, märkte i slutet av förra veckan att trycket på att låna e-böcker ökade.

Fram till i måndags var det tillåtet att låna två e-böcker i veckan från biblioteket. I och med att många hörde av sig och ville fler böcker än så, har nu biblioteket valt att omfördela sin budget, vilket gör det möjligt att låna tre böcker i veckan.

Annons

Annons

– Eftersom många tvingas stanna hemma lånar de e-böcker istället för vanliga böcker, eftersom de kan göra det via vår hemsida och på så sätt slippa gå ut. Vi märkte redan i slutet av förra veckan att trycket på att låna e-böcker ökade, säger bibliotekschef Anette Lundgren.

"Klart att vi anpassar oss"

Att låna en e-bok är gratis men för biblioteket kostar utlånet nästan lika mycket som inköpspriset för en vanlig bok. Därför måste antalet lån av e-böckerna begränsas.

Många personer, framförallt äldre personer, rekommenderas att inte gå ut och då kanske man har större behov av att lyssna, då är det klart att vi anpassar oss, säger Anette Lundgren.

Nu är det möjligt att låna tre böcker i veckan hos biblioteket i Vetlanda.

Vad gör ni om det inte räcker med tre böcker i veckan för en del?

– Vi börjar med att öka till tre böcker i veckan, sen får vi se vad våra låntagare säger.

Anette Lundgren berättar att de har mindre besökare, men det är fortfarande gott om besökare på biblioteket.

– Vi märker att en del lånar böcker för att ha hemma ifall de blir sjuka, säger Anette.

Få hjälp via telefon

Biblioteket har även ändrat sättet att lämna tillbaka redan lånade böcker, så att personer som inte vill gå in på biblioteket ska slippa det.

– Vill du låna om en bok kan du ringa oss istället för att komma hit och har du en bok som ska lämnas tillbaka går det att göra det genom vårt bokinkast som finns till vänster om entrédörren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan