Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2022


Ledare: Moral och ansvar är botemedlet mot corona

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Tas inte ett eget ansvar för att begränsa pandemin blir många andra insatser verkningslösa.

Än festas det på after ski i Åre. Närvårdsområdeschefen vill att skidanläggningarna stängs.

Cornavirusets härjningar slår hårt mot samhället. Situationen är på ren svenska katastrofal, meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under fredagseftermiddagen. Massarbetslöshet hotar, sade Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på samma pressträff. Det gemensamma beskedet från arbetsgivarna och fackens organisationer var därför att hela avtalsrörelsen skjuts upp till hösten. Det beslutet berör nära tre miljoner löntagare.

En enkät som Svenskt Näringsliv har låtit göra visar också hur akut situationen snabbt har blivit. Hela 72 procent av företagen har problem med försäljning och orderingång. I ett exportberoende land som Sverige är det oroväckande. Effekterna märks också i företag av alla storlekar. Volvo CE har stoppat produktion, likaså Volvo Cars. I Västervik står bussbolaget Ukna Busstrafiks fordon stilla, till följd av inställda resor. Till och från Visby flygplats dras avgångarna ner.

Annons

Annons

Den ekonomiska påfrestningen är samtidigt bara en av flera som samspelar i coronakrisen. Alla delar av samhällslivet prövas. Hembygds- och idrottsföreningar ställer in evenemang. Familjer och enskilda pressas.

Många handlar fördömligt. Men det finns också exempel på vårdslösa ageranden. Att det på skidorter fortfarande festas på after ski är inget annat än respektlöst mot alla som kämpar och gör stora uppoffringar för att begränsa coronavirusets spridning. Ska samhället i stort klara krisen krävs att varje enskild människa tar sitt ansvar.

Hur hårt coronaviruset kommer att slå mot det svenska samhället avgörs av var och en. Det är det egna handlandet som slutligen kommer att bestämma om man själv eller de nära och kära drabbas. Det i sin tur påverkar hur djup den ekonomiska krisen blir. Staten har, efter att regeringen väl började agera, gjort flera försök att mildra krisen. Där det offentligas krisberedskap har brustit går också andra delar av samhället in. I Åhus har sprittillverkaren The Absolut Company ställt om för att producera sprit till vården. I Göteborg skänkte Ikea 50 000 ansiktsmasker till sjukhuset. I Norrköping gav en rad byggföretag engångshandskar till vården. I Kalix erbjuder biblioteket hemleverans av böcker till äldre.

Det gäller också att inspireras av de goda initiativen. Som att Jönköpings kommun har meddelat att krögare inte behöver betala avgifterna för uteserveringar. Linköpings kommun låter företagare inom handel, restaurang och besöksnäring skjuta upp en del avgifter. Och Kalmar kommun ger gymnasieelever möjlighet att äta lunch på lokala restauranger.

Annons

Varje enskild person behöver också agera moraliskt. Stötta lokala företag. Ta hand om släktingar, vänner och grannar.

Tas inte ett eget ansvar för att begränsa pandemin blir många andra insatser verkningslösa. Det betyder att människor inte ska sätta sitt eget höga nöje framför andras väl. Den som festar med hundratals andra på skidorten struntar i det samhällskontrakt som så ofta annars åberopas. Det bästa botemedlet mot corona är en tydlig moralisk kompass och medmänsklighet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan