Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hockeyns beslut ekonomiskt dråpslag

– Det här är en tung ekonomisk smäll som drabbar många, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Björklöven dominerade i hockeyallsvenskan hela säsongen, men går nu miste om möjligheten att kvala upp till SHL och därmed också chansen att få ta del av större del av tv-pengarna. Arkivbild.

Det kommer inte att delas ut några SM-guld på herr- och damsidan i ishockey år 2020.

Men kanske ännu viktigare än de sportsliga priserna är de ekonomiska och sportsliga konsekvenserna av beslutet som Ishockeyförbundet kände sig tvunget att fatta efter oron för spridningen av coronaviruset.

Förbundet fryser även serierna, vilket innebär att samtliga lag nästa säsong kommer att spela i samma serier de spelade i säsongen 2019/20.

Stor skillnad

Den ekonomiska skillnaden mellan att spela i SHL och hockeyallsvenskan är mycket stor.

Annons

Spel i Hockeyallsvenskan ger klubbarna endast drygt två miljoner. Det nya tv-avtalet med C More innebär att ersättningen till varje SHL-klubb blir cirka 45–50 miljoner kronor varje säsong, uppger tidningen Idrottens Affärer.

Annons

Till det kommer lägre sponsor- och publikintäkter.

Det drabbar till exempel Björklöven och Modo, som spelade allsvensk final om en plats i direktkvalet till SHL – och lag som Timrå som också satsade på att nå den högsta serien.

– Det återstår att se när vi summerat allt, men nu i slutspelet så tappar vi en miljon per match vi inte spelar. Det är för tidigt att summera, men vi kommer få ekonomiska bortfall som kommer drabba oss rejält nästa säsong, säger Björklövens vd Anders Blomberg till Expressen.

"Ingen glädje"

Lyckligare lottade är Oskarshamn och Leksand, som efter en svag säsong i SHL, kunde ha riskerat att får lämna högsta serien i direktkvalet senare i vår.

– Det är bara skönt att det till slut kom ett besked. Det fanns ingen glädje eller så, på det sättet. Jag hade ju haft betydligt större glädje om vi fått spela men rent känslomässigt är det så klart skönt att vi har ett beslut, säger Leksands sportchef Thomas Johansson till Dalarnas Tidning.

– Sen är det så klart positivt att veta att vi kommer spela i SHL nästa säsong, det underlättar ju mycket i arbetet med den kommande säsongen, fortsätter han.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är medveten om de ekonomiska konsekvenserna av beslutet att stänga ner säsongen.

Annons

– Det här kommer att få stora ekonomiska följer för alla klubbar, ligor och hela hockeyn. Hur det kommer att bli kan ingen överblicka nu. Men det är klart att det kommer att bli stora ekonomiska följder.

TT: Finns det några planer på någon slags ekonomisk kompensation för de allsvenska klubbarna som missar chansen till uppflyttning?

– Det här är en tung ekonomisk smäll som drabbar många. Det kommer att slå olika, men i dagsläget finns det inga såna planer. Men det är något vi måste ha på agendan som förbund, säger Anders Larsson.

Mikael Forsell/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan