Annons

Annons

Annons

Insändare
Var går skammens gräns

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Människor flyr i 100 000-tals, eller miljontals, från Idlib i Syrien undan krig, förödelse, hemlöshet och sönderbombad framtid. Erdogan har öppnat gränsen från Turkiet mot Europa där flyende hoppas komma in i något av "de förlovade länderna". En rimlig förhoppning med tanke på att EU är det stora fredsprojektet, där människor ska kunna leva i fred och frihet och där mänskliga rättigheter är en ledstjärna. Det verkar som om den vackra tanken begränsar sig till dem som redan finns inom gränsen för "välstånd".

Vid gränsen möts de flyende av tårgas, gummikulor och taggtrådsstängsel. Hit är ni inte väl-komna! Packa er härifrån! Det tvingas de göra. Utan mat, utan skydd i nollgradigt väder. Barn, gamla och familjer. EU:s ledare samlas för rådslag i syfte att stärka gränsen så inga obehöriga kan ta sig in. Sverige är beredda att skicka gränspoliser för bevakning vid gränsen. Allt enligt överenskommelser och gällande regler.

Annons

Annons

Undra på att det finns människor som bryter mot slika förordningar under begreppet civil olydnad!

Var går skammens gräns?

Vi har ursäktat oss med i efterhand att vi inte visste om den effektiva utrotningen av judar i koncentrationslägren. Underförstått, hade vi vetat skulle det inte fått hända. Den ursäkten har vi inte tillgång till i dag. Vi kan sitta i våra bekväma fåtöljer och via tv ta in de förtvivlans ord från föräldrar som flyr med barn från ett jordens helvete. Förfasa oss över det som sker och tänka - skönt att det inte gäller mig eller mina anhöriga.

I Sverige gör vi allt för att bli av med dem som tog sig hit under den öppna famnens tid, då när vi hade uppmanats att öppna våra hjärtan och så många gjorde det.

Jag har hört Ebba Busch Thor med emfas och stål i blicken proklamera, att de som saknar asylskäl ska ut från vårt land. Problemet är, att jag inte längre är säker på att asylsökande i Sverige får en rättssäker bedömning. Jag har varit naiv nog att tro att Sverige är ett rättssäkert land. Det tror jag inte längre.

Rättsosäkerheten för de många ensamkommande, visar sig bland annat i de mycket tveksamma åldersbedömningarna, som dessutom är utdömda av medicinsk expertis. En utredning om detta skulle tillsatts av regeringen för ett år sedan. Det har ännu inte skett.

Åldern på flera av ungdomarna som kom, har i flera fall skett genom en snabb okulär besiktning av handläggare, som därigenom fastställt födelseår, månad och dag.

Annons

Möjligheten att få sina asylskäl beviljade varierar i landets Migrationsdomstolar, beroende på vilka politiska partier nämndemännen företräder. Migrationsverket har sagt att man ska undersöka vad detta beror på, vilket ännu inte skett. Under tiden pågår samma osäkerhet i rätts-processen och med regeringens goda minne.

Annons

Det finns allt för många exempel på undermåliga tolkar med bristande språkkunskaper där felaktigheter i översättning får förödande konsekvenser.

Vi kan ha olika uppfattningar om huruvida vi tog emot för många flyktingar under det berömda året 2015, då när vi drabbades av "systemkollaps" och när alla svenskar led nöd och fick hela vår välfärd raserad. Men, oavsett vilken nationalitet en person har som bedöms inom svenskt rättsväsende ska det vara rättssäkert. Det är det inte i dag!

Ingegärd Malmberg Bohlin

Aneby

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan