Annons

Annons

Annons

Fyra nya fall av coronavirus i Sverige

Text

Ytterligare fyra personer i Sverige har konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Totalt har nu elva personer insjuknat.

STOCKHOLM 20160922Provrör på Karolinska universitetssjukhuset i SolnaFoto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

På fredagskvällen bekräftades fyra nya fall, varav två i Region Stockholm och ett vardera i Region Uppsala och Region Jönköping.

De två personer som hittats i Stockholms län är närstående till den medelålders kvinna som bekräftades smittad i torsdags, efter en resa till Iran. Personerna är nu isolerade på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

– De hittades under smittspårningen. När personerna kom in för provtagning hade de hosta och feber, säger smittskyddsläkaren Per Follin till TT.

Annons

Besökt Italien

Jönköpingsfallet är en man i 50-årsåldern som nyligen återvänt till Sverige efter att ha besökt norra Italien.

Annons

"Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige", säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Det nya fallet i Uppsala län rör en person som varit i Iran.

I torsdags konstaterade fem nya fall, varav tre finns i Västra Götalandsregionen. En av personerna smittades i norra Italien och flög till Stockholm. I onsdags tog mannen tåget från Stockholm till Göteborg.

– Folkhälsomyndigheten tar kontakt med de som är berörda och har man inte blivit kontaktad är man inte berörd, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, till TT.

Under fredagen togs personalen från SJ som var ombord på tåget tillfälligt ur tjänst. Det handlar om två–tre personer.

– De är tjänstefria. Sedan gör vi en bedömning med företagshälsovården om det behövs några långsiktiga åtgärder eller provtagning, säger Stephan Ray.

100 testade om dagen

Man räknar med cirka 40 personer kan ha utsatts för smittan i samband med det första fallet i Västra Götaland tidigare i veckan. När det gäller de senaste fallen är det dock för tidigt att säga något om numerären.

TT: Hur långt har ni kommit med smittspårningen?

– Jag tycker att man kan vara trygg i att de personer som eventuellt har exponerats för en verklig smittrisk, dem har vi kontaktat eller kommer att kontakta.

Samtidigt kommer besked om att den arbetsplats i Göteborgsområdet där en annan virussmittad person är anställd stängs i drygt en vecka.

Annons

– Av säkerhetsskäl och efter rekommendationer från myndigheterna har vi nu stängt kontoret helt till den 8 mars, säger en av företagets chefer till SVT Nyheter Väst.

Annons

För att öka kapaciteten för provtagning sattes på fredagen upp provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Enligt sjukhusets presstjänst är tältet avsett för tidsbokade besök.

Provtagning av symtomfria patienter utomhus genomförs sedan tidigare i Malmö och Lund.

Provtagningar väntas stiga

Under fredagen räknade Folkhälsomyndigheten med att 500 personer inom kort har testats för coronaviruset i Sverige. Omkring 100–150 analyser görs varje dag, så antalet provtagningar väntas stiga snabbt, rapporterar Svenska Dagbladet.

I region Stockholm har hittills provtagningar gjorts på ett 100-tal personer.

– Vi förväntar oss att fler kommer att vända sig till vården i morgon när sportlovsflygen kommer in från Europa, säger Per Follin.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar den senaste tidens händelseutveckling under en resa i Jämtland:

– Vi följer det här minut för minut, timme för timme med de olika sektorerna i samhället. Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger han till TT utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

På måndag kallar han in det så kallade krishanteringsrådet för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar.

Annons

Rättat: I en tidigare version uppgavs felaktig information om hur man får en remiss för att göra en provtagning.

Niklas Svahn/TT

Jens Bornemann/TT

Jonas Grönvik/TT

Människor som suttit nära den smittade personen på tåget kontaktas. Arkivbild.

Ett provtagningstält sattes upp under fredagen utanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan