Annons

Annons

Annons

Eksjö

Så tycker läsarna om Länstrafiken

Var fjärde motorburen resa ska ske kollektivt. Det är utgångspunkten när Jönköpings länstrafik och regionen bjuder in Eksjöborna till samråd om busstrafiken. Våra läsare har många synpunkter att bidra med.

Eksjöborna har många synpunkter på hur Länstrafiken ska få bussåkandet att öka. Under onsdagskvällen hålls ett samråd där resenärer kan möta Länstrafiken och regionen, men här kommer några tips på vägen via Smålands-Tidningens Facebooksida.

”Ta gärna tillbaka tågen mot Hult, Bruzaholm, Hjältevad, Ingatorp Mariannelund och så vidare”, skriver en resenär.

”Min första buss går 06.50 och jag börjar 06.30. Även om jag börjar vid 07 hinner jag ju inte ändå. Hade gärna åkt buss annars”, hälsar en Eksjöbo Länstrafiken.

”Utan reskassa på kortet blir det dyrt att resa och svårt för oss med funktionshinder att ta sig fram någonstans. Vi har också rätt till att åka buss och tåg!”, skriver en läsare.

Annons

Annons

”Ni chockhöjer priserna men kvaliteten sjunker allt mer”, lyder en synpunkt.

På Smålands-Tidningens Facebook-sida duggade kommentarerna tätt kring artikeln om att Länstrafiken och regionen hoppas få in många synpunkter från Eksjöborna om busstrafiken. Inför det regionala trafikförsörjningsprogrammet 2021–2035 hålls därför ett samråd i Olsbergs arena under onsdag kväll denna vecka.

Synpunkterna som kommit in vill vi varken undanhålla läsarna eller Länstrafiken inför samrådet.

En kvinnlig läsare skriver:

”Jag åker alltid kollektivt. Tråkigt nog är turerna lördag och söndag nerlagda mellan Eksjö och Nässjö via Anneberg. Så berättade en busschaufför att bussarna med låga insteg ska ersättas med de som har trappsteg! På min fråga varför, tänk på de som är äldre, har handikapp etcetera blev svaret: Därför att de finns redo att tas i trafik, de andra är uttjänta. Så med tanke på miljö med mera kan man ju verkligen undra varför kollektivtrafiken går bakåt i stället för utvecklas?”

Ett kort och koncist råd för ökat bussresande ger en man och en kvinna:

”Behåll reskassan då!”

”Låt reskassan vara kvar
.”

Annons

En kvinna med funktionshinder skriver:

”Jag åker buss med rollatorn själv, om jag inte har sjukresor. Det är inte alltid det lättaste och många visar ingen förståelse eller hjälper en. Av- och på stigning är svårt, skulle vara bra om alla förstod det och inte stressar en så. Chaufförer som inte hjälper en och börjar köra när man stämplar sitt kort eller stänger dörren på en. Utan reskassa på kortet blir det dyrt att resa och svårt för oss med funktionshinder att ta sig fram någonstans. Vi har också rätt till att åka buss och tåg!”

Annons

En annan resenär skriver:

”Eftersom jag sedan snart ett och ett halvt år inte har bil blir det kollektivtrafiken. Är inte glad över att man tar bort reskassa och tycker att turtätheten är för låg liksom linjedragningarna för glesa. Kollektivtrafiken borde dessutom bli avgiftsfri inom en snar framtid så att vi kan ställa om till ett smartare sätt att färdas.”

Andra Eksjöbor skickar via tidningen med följande till samrådet:

”Tåg mellan Eksjö och Jönköping skulle uppskattas så man inte måste ta sig till Nässjö och sedan vänta där minst 30 minuter för att åka vidare.”

”Gärna kollektivt men låt reskassa vara kvar! Dålig förbindelse Jönköping och Eksjö kvällstid om man till exempel vill till Spira.”

”Hade gärna åkt mer kollektivt om förbindelser från Eksjö och tillbaka inte hade varit så värdelösa på kvällen och helger.”

”Lite svårt att åka kollektivt Värne–Höreda–Eksjö då linjen är indragen sen ett tag tillbaka.”

Annons

”Min första buss går 06.50 och jag börjar 06.30. Även om jag börjar vid 07 hinner jag ju inte ändå. Hade gärna åkt buss annars.”

”Hade jag kunnat ta bussen till jobbet hade det varit värt det! Men går inga bussar tillräckligt tidigt eller sent för att åka vid skiftarbete.”

”Kommer buss 321 rulla på helgerna snart?”

”Ta gärna tillbaka tågen mot Hult, Bruzaholm, Hjältevad, Ingatorp Mariannelund och så vidare.”

”Ni chockhöjer priserna men kvaliteten sjunker allt mer. Snart har jag inte råd med att åka kollektivt och kommer behöva ta körkort för att spara pengar.
”

”Hade ju varit j-ligt bra om de behöll reskassan då för oss som åker kanske två resor i veckan. J-la idioti!”

”Tåg eller bussar går ju inte när man vill åka!
”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan