Annons

Annons

Annons

Vasaloppet kämpar för att rädda Öppet spår

Text

Vasaloppsarrangörerna jobbar febrilt för att rädda söndagens Öppet spår.

Det ösregn och kraftiga vindar som dragit över västra Dalarna satte arrangörerna på hårda prov.

– Det här vädret blev värre än vi trodde, säger Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund till SVT.

Årets Tjejvasan går till historien som den blötaste på länge. Nu kämpar arrangörerna för att rädda Öppet spår.

Det såg dramatiskt ut i Vasaloppets hus I Mora på vid lunchtid på lördagen. Det redan tidigare milda vädret har orsakat snöbrist i terrängen och till det föll det regn över tävlingsområdet under morgonen, som spolade bort snön.

Annons

Annons

Efter Tjejvasan där elitdamerna klagade över de blöta spåren gick sportchefen Tommy Höglund in i ett arrangörsmöte som varade i 45 minuter innan han kom ut och skyndade sig direkt till bilen för transport upp i tävlingsterrängen.

Till SVT sade han:

– Det här vädret blev värre än vi trodde och nu är patruller ute för att reka och analysera. Detta skulle kunna påverka Öppet spår i negativ riktning, men det ber vi att få återkomma om. Det har i alla fall börjar snöa väster i Evertsberg så där ser det bättre ut än i Mora.

Presschefen Camilla Sandy Swarén fyllde på:

– Vi jobbar enligt plan för Öppet spår och utgår från att köra loppet som planerat. Just nu inspekterar vi banan för att få en bild hur det ser ut och hur vädret att påverkat situationen.

TT: Det var en fokuserad sportchef som lämnade Vasaloppets hus. Var det bekymrade miner på mötet?

– Jag tror att hela veckan har varit lite fram och tillbaka för oss. Det är svårt att förutse vädret. Vi börjar bli lite trötta. Nu står vi i nära dialog med vår meteorolog och det ser ut att bli kallare senare i veckan. Det är bra, svarar Camilla Sandy Swarén.

Tidigare under dagen kallades Räddningstjänsten i Malung-Sälen till starten i Sälen för att pumpa bort det vatten som håller på att dra bort snön.

– Vi pumpar för fullt och blir nog kvar under dagen, säger räddningsledaren på plats, Bo Lundberg, till Dalarnas Tidningar

Annons

På söndagen är det meningen att Öppet spår ska starta där räddningstjänsten nu jobbar på att få undan vattenansamlingarna. Men om det loppet påverkas är ännu oklart.

Arrangören har sedan tidigare haft trubbel med snön inför loppen på grund av den milda vintern. Vasaloppet 45 och Nattvasan blir exempelvis nedkortare med två kilometer på grund av snöbristen.

Anders Hansson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan