Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Catwalk med second hand-kläder på museet

Text: 

Med inspiration från den pågående utställningen Min Katja-tid ordnas en annorlunda catwalk på Eksjö museum denna onsdagskväll. Fem lokala second hand-butiker har fixat spännande kläder till modellerna.

På museets kontor hänger några av de mer exklusiva plaggen som ska visas under catwalken i konsthallen på bottenplanet den här kvällen.

– Det här är Katja of Sweden-plagg som i likhet med kläderna i utställningen kommer från Eksjöbon Maria Ljungsten. Men just de här plaggen visas för första gången nu på catwalken, berättar museipedagog Marie Ekedahl som är kvällens konferencier.

Annons

Annons

Maria Ljungsten var under åren 1963 till 1971 assistent till Katja of Sweden, som beskrivs som Sveriges första stora internationella modeskapare. Onsdagens utställning har sin utgångspunkt i utställningen men det är helt andra plagg som visas.

Butiker deltar

– Vi har tagit kontakt med de second hand-butiker som finns i kommunen. Fem av dem deltar med ett par klädkombinationer var, säger Marie Ekedahl.

– Modellerna som visar kläderna på catwalken kommer från föreningarna Tillsammans Eksjö och Eksjö Pride samt från Eksjö gymnasium och SFI. Vi får se modeller som är i åldrarna från 16, 17 år till över 70 år.

Att olika aktörer ska mötas kring kläderna som visas är en del av tanken med kvällen.

– Vi skapar en mötesplats som rymmer mångfald. Alla som deltar är organisationer och verksamheter som på olika sätt stöttar, stödjer och hjälper.

Fria tolkningar

Plaggen som visas är inspirerade av utställningen, men det är fritt fram för egna tolkningar. Kläderna behöver inte alls vara så kallade vintageplagg.

–Nej, det kravet har vi inte ställt. Vi vill att det ska vara roligt och lustfyllt att delta.

För att hitta tonen och bli inspirerade bjöds alla modeller och butiker in att se utställningen för en tid sedan.

Utöver ett antal ovanliga kreationer bjuder onsdagskvällen på museet också på sångunderhållning av Mirjam Strömberg. Elever från Brinellgymnasiet i Nässjö stylar modellerna och fixar håruppsättningar.

– Och museet tar inget inträde den här kvällen, det hade känts konstigt med tanke på alla ideella organisationer som medverkar, säger Marie Ekedahl.

Annons

Annons

Till toppen av sidan