Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kvinna med coronavirus hålls isolerad: ”Ser ingen risk för smittspridning”

En kvinna i Jönköping har smittats av coronaviruset, som senaste veckorna spridit oro över världen. Det bekräftades på fredagen.

Kvinnan ska inte ha haft kontakt med några andra personer sedan hon kom till Sverige från Kina förra veckan, och hon vårdas nu isolerad på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov.

– I detta enskilda fall ser vi ingen risk för smittspridning, sa smittskyddsläkare Malin Bengnér på en presskonferens på fredagens eftermiddag.

”Kvinnan är inte allvarligt sjuk utan stabil och mår väl”, sa Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér under presskonferensen. I bakgrunden syns hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

Bild: Axel Boberg

Annons

Presskonferensen hölls på Rosenlunds vårdcentrum.

Bild: Axel Boberg

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten var med via länk.

Bild: Axel Boberg

Smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Bild: Axel Boberg

Presskonferensen hölls på Rosenlunds vårdcentrum.

Bild: Axel Boberg

Annons

Annons

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig medverkade vid presskonferensen.

Bild: Axel Boberg

Kvinnan som smittats uppges vara en student i 20-årsåldern som vistades i Kina under januari och landade i Sverige den 24 januari.

– Hon insjuknade den 28 januari i hosta och tog kontakt med vården den 30 januari telefonledes. Därifrån slussades hon direkt till infektionskliniken för provtagning och i dag kom besked från Folkhälsomyndigheten att proverna är positiva, säger Malin Bengnér under fredagens presskonferens.

Viruset har spridits främst i Kina, men numera finns flera bekräftade fall runt om i världen. Fallet i Jönköping är det första bekräftade coronaviruset i Sverige.

Den drabbade kvinnan ska ha fått hosta, som är ett symtom på smittan. Hon har haft kunskap om sjukdomen och agerade på ett föredömligt vis när hon fick symtomen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, som var med via länk under presskonferensen.

– Hon ringde först och sedan transporterade hon till sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell.

Enligt uttalande till Expressen gjordes transporten med ambulans med personal med skyddsutrustning.

Kvinnan var också medveten om smittspridningen och hon isolerade sig själv av försiktighetsskäl, berättar Malin Bengnér för Expressen.

Annons

– Hon har till och med fått mat levererat utanför dörren av en kompis. Hon har verkligen hållit sig helt avskild på eget bevåg. Det är ett föredömligt agerande, säger smittskyddsläkaren.

Annons

Kvinnan som har den bekräftade smittan hålls isolerad på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Kvinnan som har den bekräftade smittan hålls isolerad på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Kvinnan som har den bekräftade smittan hålls isolerad på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Region Jönköpings län har följt sina riktlinjer för sådana här ärenden till punkt och pricka, från första telefonkontakten, till transport in till sjukhuset och omhändertagandet där, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér

– Det är glädjande att kvinnan inte är inte allvarligt sjuk, utan hon är stabil och mår väl, säger Malin Bengnér.

– Hon vårdas isolerad på infektionskliniken och personalen där använder den skyddsutrustning som krävs vid luftvägssjukdomar.

Sprids via kontakt

Smittan sprids via kontakt mellan människor och därför har den smittade kvinnans eventuella kontakter med andra människor sedan hon kom till Sverige kartlagts. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att erfarenheten visar att smittspridning sker i samband med insjuknandet och under sjukdomstiden.

Annons

Sjukvårdens uppfattning är att kvinnan inte var smittsam när hon flög från Kina till Sverige, trots att hon fick smittan i Kina. Man ska ha kunnat konstatera att hon inte smittat någon annan, skriver Expressen.

– Hon har inte haft kontakt med andra så det finns ingen risk för omgivningen. Så det är ingen anledning till oro i detta enskilda fall, säger Karin Tegmark Wisell under presskonferensen.

Annons

Det finns ingen anledning till större oro för att smittan nu ska spridas i Sverige från detta enskilda fall, tycker varken Malin Bengnér eller Karin Tegmark Wisell.

– Nu finns ingen risk för andra att smittas för kvinnan är nu isolerad, säger Malin Bengnér, som inte tycker att allmänheten ska vara rädd.

”Inte så oväntat”

Hittills har Folkhälsomyndigheten analyserat ett 20-tal prover för misstänkt coronavirus, men fallet i Jönköping är alltså det första bekräftade fallet.

– Det var inte så oväntat att vi förr eller senare skulle få ett positivt fall i Sverige, det har ingått i våra bedömningar. Men detta enstaka fall innebär inte att vi har en smittspridning i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon anser att det är viktigt att sprida kunskap om coronaviruset och om sjukdomssymtom för att motverka det som hon kallar ”onödig oro”. Hon säger också att vården har en bra beredskap och förklarar att Folkhälsomyndigheten finns till förfogande för regionen för stöd.

Folkhälsomyndigheten har i dagsläget ingen prognos för hur många i Sverige som kan komma att drabbas av coronaviruset.

– Vi ser detta som ett första fall men det är inte förvånande om det dyker upp fler fall. Men det är svårt att säga, säger Karin Tegmark Wisell.

Annons

Fotnot: För mer information om coronaviruset – besök Folkhälsomyndighetens hemsida

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan