Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Njudung energi redo att backa om riskerna blir för stora

Ola Rosander, vd för Njudung energi, har förståelse för skogsägarnas oro. Han säger också att skulle det visa sig att riskerna är stora för spridning av granbarkborre kan bolaget tänka sig att backa.

Ola Rosander, vd för Njudung energi, har förståelse för skogsägarnas oro.

Enligt Ola Rosander, vd för Njudung energi, är planerna på ett lager för rundved ingen ny idé. Däremot att bolaget just nu vill skapa ett lager för rundved beror på skogsnäringens problem med ved angripen av granbarkborre.

Annons

Annons

– Det råder en speciell situation. Det är en utmaning för hela skogsnäringen att hantera den skadade veden. Det är ett ömsesidigt behov. Vi vill vara med där det finns utmaningar och där det skapas en påfrestning för samhället, säger Ola Rosander.

Välkommet tillskott

För Njudung energi skulle det skadade virket vara ett välkommet tillskott i verksamheten.

– Vi har fört den här diskussionen under flera år. Det skulle vara en bra grej för att kunna hantera vårt behov av energived. Till skillnad från flis kan rundved lagras under flera år.

Det som sker nu är att Njudung energi tillsammans med sakkunniga och länsstyrelsen gör en riskanalys och tittar på hur hanteringen ska kunna skötas så säkert som det bara går.

Förståelse för oron

– Vad jag har hört är riskerna små, säger Ola Rosander.

Men fortsätter.

– Några garantier finns ju inte.

Eftersom Ola Rosander själv är skogsägare har han full förståelse för den oro som finns. Skulle det visa sig att riskerna är stora så är bolaget redo att ta ett steg tillbaka.

– Vi måste göra de åtgärder som krävs. Skulle analysen visa på stora risker fungerar det ju inte. Då kan vi inte fortskrida.

Stort behov

Han menar dock att riskerna finns över allt i södra Sverige.

– Det finns ett stort behov just nu. Har man ingenstans att köra den skadade veden och om den istället läggs på 150-200 platser längs bilvägar är det svårt att svara på vad som är rätt och fel i ett större perspektiv. Virket faller ju hela tiden.

Annons

När det gäller sakägarnas syn att det borde transporteras med järnväg och läggas nära värmecentralen så är det inget Ola Rosander känner till.

– Det har jag ingen bild av. Då flyttar man bara problemet tänker jag, slutar Ola Rosander.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan