Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Nytt försök med böter för mögliga lägenheter riktas mot fastighetsägare

Text

Myndighetsnämnden har beslutat att ge en fastighetsägare vitesföreläggande på två fuktskadade byggnader som personen hyr ut.

– Vi har tidigare beslutat om förbud mot fortsatt uthyrning av lägenheterna, men de lyssnar inte, säger Sten-Åke Claesson (C).

Hyresvärden har fem olika fastigheter i Sävsjö samt Sävsjö tätort. Myndighetsnämnden har kommunicerat med fastighetsägaren under en längre tid gällande en utav fastigheterna - utan resultat.

– Vi ansökte till mark- och miljödomstolen 2018 om utdömande av vite, men ansökan avslogs då de ville att vi skulle förtydliga de åtgärder som vi ansåg lämpliga, säger Sten-Åke Claesson (C), myndighetsnämndens ordförande.

Annons

Annons

Denna gången har en till utav ägarens fastigheter tillkommit i ansökan om vitesföreläggande.

– Det är det vi har gjort nu och vi hoppas att vår ansökan går igenom. Vi har berättat för fastighetsägaren att det är hälsofarligt att bo i dessa lägenheter. Vi beslutade därför också om uthyrningsförbud som har gällt de senaste månaderna.

Folk i fastigheten

Enligt protokollet har myndighetsnämnden besökt en utav fastigheterna i januari 2020 och har då upptäckt en hyresgäst, trots förbudet.

– Nu känner vi verkligen att vi är tvungna att göra någonting. Det är hälsorisk att bo där. Han gör ingenting och tar bara ut hyra, menar Sten-Åke Claesson (C).

Protokollet nämner problem i byggnaderna som fukt- och mögelskador samt bristande ventilation, vattensamling i källare samt fönster och balkongdörrar som har trasiga glasrutor eller inte går att öppna eller stänga. Detta ska inte ha åtgärdats. De fuktskadade delarna ska bara ha målats över, menar myndighetsförvaltningen som ska ha utfört besök, enligt protokollet.

Löfte om åtgärder

Fastighetsägaren menar att nya fönster är beställt och att renovering av lägenheterna ska ske inom kort. När det gäller uthyrningsförbudet så ser denne inget problem.

– Vi har pratat med hyresgästerna och erbjudit annat boende, men de vill inte flytta. Därför har de bott kvar, säger fastighetsägaren - som inte bor i kommunen.

Annons

– Vill kommunen att vi gör något, så ska vi göra det. Det har bara varit krångel med beställningar av material.

Det senaste förslaget till mark- och miljödomstolen är ett vitesföreläggande på totalt 90 000 kronor för båda fastigheterna. Summan ökar om åtgärder inte utförs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan