Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Jultrötta granar ger ny energi: ”Finns absolut ett miljötänk”

Enligt Naturvårdsverket genererar en julgran som eldas i värmeverk tillräckligt med el för att driva tre-fyra fulla tvättmaskiner. Det är något som Njudung energi tagit tillvara på.

Under januari har de hämtat upp 2500 granar från över 200 uppsamlingsställen i Vetlanda och Sävsjö.

Boende i Vetlanda och Sävsjö under januari bidragit med lite drygt 2500 granar till energiåtervinning.

I mer än 10 år har Njudung energi erbjudit granhämtning. Under januari uppmanar de invånarna i Vetlanda och Sävsjö att lägga sina barrande julgranar på anvisade platser. De hämtas sedan upp av en entreprenör och flisas innan de slutar sina dagar hos fjärrvärmeverket.

Annons

Annons

– Det går förstås bra att köra dem till återvinningscentralen, men många tycker att det kan vara jobbigt att barra ner bilen och detta ingår ju på sätt och vis i vår grovsophantering, säger Carl Odelberg, affärsområdeschef på Njudung energi.

Att på egen hand elda upp julgranen är något Naturvårdsverket avråder ifrån. Till skillnad från värmeverken finns ingen rökgassanering i hushållskaminer. Dessutom är det mindre energieffektivt.

– Våra bilar kör på förnybart bränsle. Så det är betydligt bättre än om alla hushåll skulle åka fram och tillbaka med sina granar på egen hand, säger Odelberg.

I år har man hämtat nästan 2500 utdansade julgranar. Varje träd motsvarar energimässigt mellan tre och fyra tvättmaskiner, vilket ligger i linje med företagets hållbara ambition.

– Det finns absolut ett miljötänk från vår sida. Det är många granar som kastas ut såhär års och det är förstås viktigt att man tar tillvara på dem på ett klokt sätt.

Njudung energis Carl Odelberg menar att det är viktigt att man tar tillvara på julgranarnas energi såhär års.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan