Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Mer än dubbelt så många motioner under förra året

Text: 

Förra året, 2019, var ett aktivt år för oppositionen i jämförelse med 2018. Mer än dubbelt så många motioner – förslag till beslut– har lämnats in, men frågan är om de har fått gehör.

– Även om de inte alltid blir besvarade som vi vill, så är det ett sätt att lyfta frågan, säger Mats Hermansson (M).

Mats Hermansson (M) tycker motionerna är ett bra sätt att ta upp synpunkter. Moderaterna planerar att fortsätta i samma anda.

Under 2019 lämnade Moderaterna in sju motioner, Vänsterpartiet två stycken och Sverigedemokraterna lämnade in en motion. Detta är en stor ökning i jämförelse med 2018, då det bara var Moderaterna som lämnade in motioner och det var endast tre stycken.

Annons

Annons

– Under 2018 var alla ganska upptagna med valet, men det går ändå inte förneka att vi lämnar in fler motioner idag, i jämförelse med för några år sedan, säger Mats Hermansson (M).

– Vi anser att det är ett bra sätt att bli hörd offentligt. Det är oftast inte lika effektivt när synpunkter tas upp vid nämndsammanträden, bakom stängda dörrar. Motioner tas upp inför allmänheten vid kommunfullmäktige, vilket vi tycker har större inverkan, säger han.

De är helt klart positiva till metoden och planerar att fortsätta på samma spår i framtiden. För att en motion ska gå igenom, så måste en majoritet vara för förslaget. Detta är inte alltid fallet.

– Det är ändå bra att ta upp vissa ämnen, som äldreomsorgen, som var en het fråga under 2019, fortsätter han.

Visselblåsarfunktion

En motion som inte inkom 2019 – men som beslutades om då – handlar om en visselblåsarfunktion som ska minska risken för oegentligheter bland toppcheferna inom kommunen. Politikerna var för beslutet, men nästan ett år senare så har inget hänt.

– Motionen blev positivt besvarad, men det har ännu inte införts någon visselblåsarfunktion. Vi undrar såklart vad som har hänt, säger Mats Hermansson (M).

Kommunchef Jan Holmqvist medger att den ännu inte har aktiverats, men att funktionen är helt klar och målet är att den ska vara igång i början av året. Visselblåsarfunktionen gäller endast kommunanställda.

Annons

– Vi håller på att föra samtal med annan kommun som kan hjälpa oss i hantering av utredningarna. Tanken är att en oberoende jurist ska ta emot anmälningarna, någon från en fristående organisation. Det tar lite tid och kommer vi inte framåt snart, så får vi kolla någon annanstans, säger Jan Holmqvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan