Annons

Annons

Annons

Ishockey

Alnefelts nolla tog Sverige till JVM-semifinal

HV71:s målvakt Hugo Alnefelt höll nollan när Sverige på torsdagen blev klart för JVM-semifinal efter 5–0 mot värdnationen Tjeckien.

Juniorkronorna fick därmed revansch efter den snöpliga kvartsfinalförlusten mot Schweiz i junior-VM ifjol.

Målvakten Hugo Alnefelt och Mattias Norlinder är tillsammans med sitt Sverige klart för JVM-semifinal mot Ryssland. Det sedan Småkronorna under torsdagen slog Tjeckien med 5–0. Bilden är dock från Sveriges match mot Schweiz tidigare under turneringen.

Nils Höglander gjorde 1–0 i powerplay med knappt sju minuter kvar att spela av den första perioden. Höglander var påpassligt framme på en retur och kunde enkelt peta in ledningsmålet efter att Sverige utsatt Tjeckien för ett massivt tryck.

Annons

Annons

Bara några få minuter senare passade Hugo Gustafsson på att göra sitt första mål i turneringen när han i numerärt underläge snodde pucken från Tjeckiens målvakt Lukas Dostal och utökade ledningen i öppen kasse. I den andra gjorde Nils Höglander 3–0 med sitt andra mål i matchen.

Den avslutande akten fortsatte i samma överlägsna melodi. Victor Söderström gjorde 4–0 på straff innan förre HV-spelaren David Gustafsson, numera i NHL-laget Winnipeg, rundade av tillställningen med sitt 5–0-mål.

– Man var besviken i fjol men nu är den matchen (kvartsfinalen mot Schweiz) utraderad och för spelarna var det en sten som ramlade ner, säger förbundskaptenen Tomas Montén till SVT efter segern.

– Ryssland är nästa anhalt. Vi får ladda om och försöka bråka lite mer, fortsätter han.

HV-målvakten Hugo Alnefelt var en vägg i Sveriges mål, motade 23 skott och blev efter slutsignalen utsedd till matchens lirare.

Nu väntar Ryssland i semifinal på lördag för Sverige medan Finland och Kanada möts i den andra.

Göran Sundberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan