Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Planen: Då ska nye räddningschefen vara på plats

Kommunstyrelsen har nu beslutat att ett samverkansavtal ska tecknas med Höglandets räddningstjänstförbund för att få en räddningschef till Sävsjö. Kommunchef, Jan Holmqvist, har fått uppdraget.

– Vår förhoppning är att få allt färdigt den 1 februari 2020, säger han.

Kommunchef, Jan Holmqvist, har fått uppdraget.

Planen är att Jonas Petri, som är förbundsdirektör och räddningschef på Höglandets räddningstjänstförbund, ska leda Sävsjö räddningstjänst, samtidigt som han är chef i Nässjö och Vetlanda.

Annons

Det finns olika detaljer i avtalet som måste ses över, som att komma fram till en rimlig kostnad. I beslutet står det att samarbetet inte får kosta mer än den angivna ramen för räddningstjänstens budget.

Annons

– Vi måste titta på hur mycket han kommer fokusera på Sävsjö, så vi betalar för det vi får. I nuläget ligger kostnaden för en räddningschef runt 800 000 kronor årligen, säger kommunchef, Jan Holmqvist.

– Men vi får räkna på det och se var det hamnar, men det blir inte mer än vad vi har betalat tidigare, säger han.

Brist i yrket

Tidningen har tidigare rapporterat att ett samverkansavtal är på gång då Sävsjö har varit utan en långsiktig lösning sedan räddningschef Lars-Göran Andersson gått i pension. Kommunen har annonserad tjänsten, men har inte lyckats hitta någon som kan ta över.

– Vi vill ha en utbildad brandingenjör med erfarenhet och som har arbetat i arbetsledande ställning tidigare. Det är mycket svårt att hitta någon som möter dessa kriterier, säger Jan Holmqvist.

I dag finns det endast två skolor i landet, där man kan utbilda sig till brandingenjör. Lunds tekniska högskola och Luleå tekniska universitet, enligt Sveriges akademiker. Detta menar Jan Holmqvist är en svår situation.

– Det finns inte så många brandingenjörer. Därför köper vi nu in en tjänst, istället för att anställa en räddningschef, och Jonas Petri har en bred kompetens som vi värderar, säger han.

Annons

Kommunchefen menar att kommunen tycker det är viktigt att ha kvar en egen räddningstjänst i Sävsjö. Därför vill de inte ingå i Räddningstjänstförbundet, utan väljer hellre att köpa in tjänster.

Annons

"Svårt att hitta en utbildad brandingenjör med erfarenhet"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan