Annons

Annons

Annons

Polisen lovar att vidta åtgärder mot sprängningar: "En väldigt allvarlig utveckling"

Text

Polisen lovar att vidta åtgärder för att hindra sprängningar i Sverige.

– Utvecklingen är väldigt allvarlig, särskilt hänsynslös är användningen av sprängmedel, säger rikspolischef Anders Thornberg.

STOCKHOLM 20191106Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten på NOA, rikspolischef Anders Thornberg, Marie Berg, chef för nationella bombskyddet, och Mats Löfving, chef för NOA, talar om om polisens arbeter mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar, under en pressträff i Polishuset i Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

STOCKHOLM 20191106Rikspolischefen Anders Thornberg talar om om polisens arbeter mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar, under en pressträff i Polishuset i Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Polisen gör allt vad de kan för att människor i Sverige ska kunna känna sig trygga och säkra, säger Anders Thornberg vid en pressträff där polisen redogör för sitt arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.

– Våldet ska inte segra, säger han.

Både Sävsjö och Värnamo i Jönköpings län har drabbats av explosioner. Så sent som den 18 oktober exploderade det utanför en villa i Sävsjö. Två personer befann sig i bostaden men skadades inte fysiskt. Som tidningen tidigare skrivit söker polisen vittnen till händelsen, enligt uppgifter har dådet i Sävsjö en koppling till ett senare sprängdåd i Växjö.

Annons

Annons

Och hittills i år har polisen i Region Öst hanterat rekordmånga fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning.

– Det är ingen smickrande statistik, konstaterar Anders Sund vid polisen i Värnamo.

Anders Thornberg förstår att det kan finnas en oro bland många, bland annat på grund av den senaste tidens sprängningar, och säger att arbetet mot de grova våldsbrotten är en "oerhört komplex utmaning" för svensk polis.

– Vi jobbar med alla våra verksamheter för att få stopp på sprängningar och grov kriminalitet, säger Thornberg.

"Alla måste engagera sig"

Polisen jobbar på flera sätt mot sprängningar och grova våldsbrott, berättar Thornberg. Bland annat genom egen underrättelseverksamhet, från spaning till ingripande och utredning. De samverkar också internationellt och samarbetar med elva andra myndigheter i Sverige. Det är också viktigt att andra aktörer i samhället engagerar sig för att få stopp på det grova våldet, enligt Thornberg.

– Alla måste engagera sig och höra av sig till polisen om det som är av intresse, säger Thornberg.

Fler sprängningar

Polisen konstaterar att antalet sprängdåd har ökat det senaste året. Hittills i år har det skett fler sprängningar än vad det gjorde under hela förra året.

– I år har det blivit vanligare med hemmagjorda bomber och bangers som är fabrikstillverkade, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid nationella operativa avdelningen.

Dessutom har explosionerna blivit allt allvarligare och inträffar nu på fler platser, enligt polisen.

– Det har blivit större med egen tillverkade termosbomber. Det som började i storstäderna har vi nu också sett i Linköping, Värnamo och Örebro. Det är en utveckling som är totalt oacceptabel, säger Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen.

TT / Hall media

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan