Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Mjällby tillbaka i Allsvenskan

Mjällbys Michael Omoh jublar efter 2–0-målet mot Syrianska och uppflyttningen till allsvenskan.

Annons

Mjällby är klubben som inte gärna stannar i en serie – men också klubben som mot alla odds studsar tillbaka.

Hällevik och Listerlandet syns på den fotbollsallsvenska kartan igen till våren.

Vem hade trott det för några år sedan?

– Det här är stort i en så liten klubb, säger spelaren Charbel Georges.

2–0 mot Syrianska på måndagskvällen säkrade minst andraplatsen i Superettan och det firades rejält på Strandvallen. Med en omgång kvar står Mjällby på 56 poäng, fem poäng före trean (kvalplats) Brage och fyran Jönköpings Södra som båda har 51 poäng.

Nu väntar en direkt avgörande match om seriesegern på söndag, när Varberg och Mjällby möts på Påskbergsvallen. Ett oavgjort resultat garanterar allsvenskt spel även för Varberg, som har 54 poäng efter 29 spelade omgångar.

Kvällen när Mjällby åter blev allsvenskt gick det klubbens väg omgående. Redan efter drygt 20 minuter spel hade Jesper Löfgren och Michael Omoh sett till att lugna nerverna och fört Mjällby till 2–0. Resten var en fråga om att hålla undan.

Annons

Annons

Omtumlande resa

Det är en omtumlande berg- och dalbana som Mjällby varit ute på de senaste åren. Klubben slutade näst sist i allsvenskan 2014 och året därpå bar det raka vägen genom superettan via kval. Mjällby kraschade ut ur elitfotbollen och det höll så när på att sluta med att klubben rasade ur en tredje raka serie innan man slog i botten.

Inte alla klarar sådana smällar, tätt utdelade.

Mjällby var illa ute, med en ekonomi som tagit rejält med stryk, men byggde snabbt upp något som var för bra för division 1-fotboll.

Kvalet till superettan misslyckades 2017, men förra hösten vann Mjällby serien och tog klivet upp – till en serie där Halmstad pekades ut som skyhög favorit. Jönköpings Södra och Örgryte nämndes ofta som främsta utmanare.

Mjällby? Där handlade det ödmjukt om att i första hand hänga kvar och på sikt etablera ett brofäste för en eventuell allsvensk comeback med tiden.

Trots en tung start – tre förluster på de fyra första matcherna – har laget gått från klarhet till klarhet under tränaren Milos Milojevics ledning.

– Jag tror att vi är superettans hårdast jobbande lag. Det är bara att se på matcherna. Det är inga stora vinster utan hårt jobb som tagit oss hit, säger Charbel Georges till C More.

– Vi har sjukt roligt tillsammans. Det är ett jädra go i laget. Efter halva säsongen satte vi upp målet att vi skulle upp och vi lyckades, säger lagkompisen Jesper Gustavsson.

Annons

Ekonomin i ordning

Mjällby återvänder till allsvenskan med en ekonomi som gått från sanerad till att visa överskott. Den här säsongen väntas gå en miljon plus och skulderna är betalade.

Uppflyttningen ger runt sex miljoner kronor och nästa säsong väntar ett rejält inkomstlyft i och med det nya tv- och spelavtalet.

– Jag vill inte sväva iväg, men spel i allsvenskan skulle ge oss världens chans att bygga en långsiktigt solid ekonomisk grund för en förening i Mjällbys storlek. Vi skulle kunna skapa ett kapital på banken som nästan inga elitföreningar har, sade klubbens ordförande Magnus Emeus till Blekinge Läns Tidning före matchen.

Henrik Skiöld/TT

Till toppen av sidan