Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Insändare
Bra att fantasiprojektet Hubville nekas pengar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är förvånande hur vårt socialdemokratiska kommunalråd uttrycker sin besvikelse (16/10) över att Vinnova gav sitt klara nej till statliga medel åt planerat Hubvilleprojekt i Vetlanda kommun. I vårt parti Vetlanda Framåtanda valde vi att direkt dra oss ur den fortsatta hanteringen av det fantasiprojekt som Hubville i all hast, på 15 minuter informerade oss om i kommunstyrelsens arbetsutskott vid sidan om ärendelista och protokoll.

Nyss nämnt kommunalråd valde att i Almedalen presentera och marknadsföra sagoprojektet gemensamt med Hubville.

Insändarskribenten Jan Johansson, VF, är förvånad över att Vetlandas S-kommunalråd uttrycker sin besvikelse över att det inte blir några statliga medel till Hubvilleprojektet.

Nu skulle Vetlanda bli Sveriges fjärde största stad. De övriga 22 kommuner som tillfrågats insåg på samma sätt som vi vad det handlade om; dock ej Vetlandas kommunalråd som tvärtom makalöst nog till och med såg det hedrande att blivit utvalda. De 22 övriga kommunerna skrattar åt oss! Det är naturligtvis ett av de sätt som kan användas för att placera Vetlanda på Sverigekartan, men knappast upplyftande sådant.

Annons

Annons

I projektansökan, som Vetlandas kommunalråd ställt sig bakom framgår, att ”Vetlanda anvisat ett 25 kvadratkilometer stort markområde som valts utifrån en vision att Hubvillle inte ska behöva begränsa sig till en mindre stadsdel utan att kunna växa till en storstad motsvarande 100 000 bostäder”.

Kommunalrådet såg samtidigt till att omgående marknadsföra denna storvulna tanke på kommunens egen hemsida tillsammans med de två andra som tagit på sig det ledarskapet i Vetlanda kommun. Nu uttrycker det socialistiska kommunalrådet sin besvikelse över att Vinnova ej vågat ge pengar till ”ett projekt på landsbygden”. Hoppsan har detta gigantiska stadsprojekt för 100 000 bostäder, helt plötsligt omvandlats till landsbygdsprojekt! Var finns logiken?

I ovan nämnda tidningsartikel uttalar kommunalrådet ”vi har inte muskler att på egen hand driva projektet vidare”. Nej, det förstår vi verkligen med tanke på kommunens svaga ekonomi men VF kan samtidigt konstatera att Hubville saknar såväl muskler som egna pengar.

Vi har däremot ett näringsliv och husföretag, icke enbart ett, som klart och tydligt i överläggningar med oss förklarat sig villiga att tillsammans med Vetlanda kommun detaljplanelägga och projektera bebyggelse helt utan Hubville, då deras medverkan inte känns meningsfull.

Kommunen kan tillsammans med företagen nu välja en utbyggnadstakt som grundas på reala behov med invånare som har förmåga att själva försörja sig.

Annons

Vetlanda behöver invånare med egen försörjning. Först då kan kommunens intäktssida förbättras genom ökade skatteintäkter. Kommunen bör självfallet utgå från dessa grundläggande förutsättningar.

Annons

Låt oss hoppas att våra egna husföretag och de övriga som finns i vår region ges denna möjlighet, varvid arbetstillfällen skapas och tillväxt sker utan att slösa skattemedel på dåligt förankrade projekt, projekt som dessutom saknar stöd hos våra kommunmedborgare! Lyssna bättre!

VETLANDA FRAMÅTANDA

Jan Johansson, oppositionsråd

LÄS MER: Läs allt om Hubville här

LÄS MER: Trots bakslaget – Tvarnö hoppas ändå på avtal med Hubville: "Jag är besviken"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan