Annons

Annons

Annons

Chefsavhoppen på Spira

Avskedad musiker får nästan en miljon efter förlikning

I oktober förra året avskedades en av musikerna på Smålands musik och teater. Ett beslut som väckt mycket kritik och vållat stor debatt.

Nu har parterna kommit överens om en förlikning, som innebär att musikern får 975 000 kronor från Region Jönköpings län.

Efter ett möte den 3 oktober 2018 konfronterade den sparkade musikern verksamhetschef Per-Ola Nilsson och frågade varför Symf inte fick vara med på samverkansmöten.

Sedan går historierna isär. Enligt Region Jönköpings län stötte musikern Per-Ola Nilsson på axlarna och var hotfull. Symf beskriver det som ett kort och hövligt samtal.

Kort därefter beslutade Region Jönköpings län att avskeda musikern. Och sedan dess har relationen mellan fackförbundet och arbetsgivaren blivit allt mer ansträngd.

Annons

Fackförbundet Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf) lämnade i december 2018 in en stämningsansökan mot Region Jönköpings län till Arbetsdomstolen. Där yrkade Symf på att avskedandet av musikern helt saknar grund och därför skulle ogiltigförklaras.

Joakim Silva, HR-direktör på Region Jönköpings län har tidigare sagt att musikern inte skulle få tillbaka jobbet även om de förlorade i arbetsdomstolen. Istället skulle de följa paragraf 39 i LAS och betala 32 månadslöner i skadestånd.

Annons

Tvisten skulle ha prövats i Arbetsdomstolen den 15–17 oktober, men i fredags gjorde parterna en överenskommelse, meddelar Symf i ett pressmeddelande och Region Jönköpings län i var sitt pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen så upphör musikerns anställning mot att Region Jönköpings län betalar 975 000 kronor. Regionen ska också stå för en del av Symfs kostnader i processen.

Symf och regionen har också kommit överens om en plan ”för att lämna tidigare polariserade läge och få till stånd en fungerande samverkan”, står det i pressmeddelandet.

Annons

– Sammantaget betyder överenskommelsen att vi har goda förutsättningar att arbeta med arbetsmiljön och att vi får en bra grund för ett konstruktivt samarbete fortsättningsvis, vilket är mycket positivt, säger Joakim Silva, HR-direktör Region Jönköpings län, i pressmeddelandet.

– Med gemensamma krafter vill vi åstadkomma ett gott samverkansklimat som ska få Smålands Musik och Teaters verksamhet att präglas av hög kvalitet och motiverade medarbetare, säger Gunnar Jönsson, Symfs förbundsordförande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan