Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
VF om Hubville: ”Vi fick inte ens frågan om att skriva på!”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

100 000 nya bostäder skulle kullkasta allt sunt tänkande och förpassa kommunens ekonomi till ruinens brant. Det skriver Jan Johansson, Vetlanda Framåtanda, i dagens insändare.

Jan Johansson, Vetlanda Framåtanda, ryter ifrån mot Hubvilleprojektet i dagens insändare.

Vi trodde väl ändå att KD-politikern Monika Samuelsson insett och begripit av VF absolut inte var någon tillskyndare till Hubville-projektet. Vid den korta information som lämnades vid mötet med arbetsutskottet (och utanför all protokollskrivning) presenterades företrädarna för nätverket Hubville.

Vid informationen uppdagades det på en direkt fråga från mig att nätverket icke hade några som helst egna pengar för sin projektidé. Svaret från dem blev : Nej det är inget som vi skulle behöva oroa oss för eftersom projektet skulle få fram dem genom olika bidragsansökningar. Redan nu anade jag ”ugglor i mossen” och påminde dem om att Vetlanda kommun för flera år sedan blev involverade i ett projekt som skulle bli världsunikt och ge vår landsbygd stor uppmärksamhet från bland annat högskolor och FN med intresserade och tillresande från hela vår värld.

Annons

Annons

Projektet- Ekoutveckling- hade initierats av högskolerektorn i Jönköping Yngve Glennow (avliden sedan lång tid tillbaka). Projektet omfattade socknar i vår södra kommun. När det visade sig att projektet inte på något sätt var förankrat vare sig hos Högskolan i Jönköping som ej hade några pengar och ingen heller på länsstyrelsen försökte man med bristande framgång involvera Chalmers. Projektet som fördömdes kraftfullt av dåvarande landshövding samt av tjänstemän vid länsstyrelsen rann av förklarliga skäl ut i sanden och blev en jätteflopp.

VF erbjöds i Hubville-projektet deltaga i en summering dagen efter då Hubville efter fältstudier i Vetlanda skulle presentera sin projektidé. Att som KD – Samuelsson nu påstår VF attitydmässigt skulle vara anhängare är därför icke med sanningen överensstämmande. VF var överhuvudtaget inte ens intresserade fortsätta några sådana överläggningar och VF valde således att ej deltaga i några som helst eftermöten utifrån erhållen information i arbetsutskottet. Kanske, vet ej, men kan gissa att KD däremot fortsatte att visa sitt intresse varför Monica Samuelsson också erbjudits skriva på en avsiktsförklaring. Någon sådan förfrågan har VF aldrig erhållit!

Var och en som mera aktivt kunnat följa kommunens budgetarbete och de svåra ekonomiska problem som Vetlanda har att brottas med kan notera att KD inte på något sätt försökt att rätta till desamma. Flera exempel finns att tillgå där partiet inte gjort den minsta tillstymmelse för att angripa det grundläggande problemet genom att först försöka minska på kommunens investeringsvolym när sådana fullgoda alternativ påvisats. Kanske är det av den anledningen som just KD erbjöds skriva på den avsiktsförklaring som nu sittande kommunregering tydligen valt att skriva på?

Annons

Annons

VF vill se en rimlig balans mellan staden och landsbygden och att bygga upp en helt ny stad med uppemot 100 000 nya bostäder skulle kullkasta allt sunt tänkande och förpassa kommunens ekonomi till ruinens brant med en samtidig åderlåtning av vår landsbygd.

VF har för sin del aldrig tänkt underteckna en avsiktsförklaring till en projektidé vars idékläckare saknar egna pengar samt bygger på ett 100 procentigt bidragsberoende.

Kommunen har stora ekonomiska bekymmer som för sin lösning kräver samverkan – ingen onödig fortsatt polarisering i tron att vinna gehör för fantasier som saknar folkligt stöd!

Jan Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan