Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
”Lär av historien i Kalmar”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I början av 2010-talet skrevs det om den kinesiska satsningen Fanerdun som skulle byggas i Kalmar – dit européerna enligt visionen skulle åka för att handla.

När Vetlanda kommun nu presenterat projektet Hubville, tänker insändarskribenten tillbaka på tidigare jätteprojekt – och uppmanar beslutsfattarna att lära av historien.

Det kinesiska projektet Fanerdun i Kalmar slutade i ett fiasko – det tänker insändarskribenten på när det kommer till Vetlanda kommuns projekt Hubville. Bilden är en genrebild.

”Den 4 september 2006 kunde man läsa vad som skulle hända i Kalmar. När man läser om vilka tankar som snurrar i huvudet på vissa politiker och tjänstemän i Vetlanda går mina tankar till vad som hände i Kalmar under ett antal år i början på 2010-talet.

Annons

Annons

”En kinesisk jättesatsning håller på att ta form i småländska Kalmar, som nu ska bli en bas för kinesiska företag som vill marknadsföra sig i Europa. För Kalmars del kan det bland annat innebära tusentals nya jobb och en stor utbyggnad av flygplatsen.”

”Satsningen slog ned som en bomb i Kalmar för två veckor sedan. Ett handels- och grossistcenter ska byggas och där ska sedan tusen kinesiska företag presentera sina produkter för europeiska affärsmän. I fortsättningen ska européerna alltså åka till Kalmar i stället för till Kina för att köpa kinesiska varor.”

Nu vet jag att satsningen i Vetlanda inte gäller kinesiska företag, men vissa av våra beslutsfattare verkar lika blåögda. När man läser om Hubville så kanske man ska lära sig av historien först.”

Osignerad insändare

FOTNOT: Onsdagen den 15 augusti 2006 hade Kalmar kommuns nytillträdda kommunalråd affärslunch med den kinesiska affärsmannen Luo Jinxing. Tre dygn senare var parterna överens om att Jinxing skulle göra en miljardinvestering i Kalmar, och bygga ett handelscentrum. Blott två år senare, 2008, upphörde projektet på grund av obetalda skulder och att Fanerdun Group AB inte lyckades föra över pengar från Kina till Sverige. 2009 begärdes Fanerdun Group AB i konkurs, och alla byggnader revs.

Källa: SVT Småland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan