Annons

Annons

Annons

Efter branden på Södra Storgatan

Jättepådrag vid storbrand i centrala Eksjö – boende evakuerades från sina hem

Text

En storbrand härjade på vinden till ett kombinerat butiks- och bostadshus på Södra Storgatan i Eksjö under fredagskvällen.

De boende och andra i närheten evakuerades tidigt och mycket räddningspersonal fanns i området som spärrades av.

Annons

Annons

– Släckningsarbetet pågår och vi jobbar med att försöka stoppa elden från att sprida sig från vinden, säger Axel Röman, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping, vid klockan 19.15 på fredagen.

Larmet om branden på Södra Storgatan kom klockan 17.32. På plats var det sedan händelsens början mellan 35 och 40 brandmän, fem ambulanser samt ett flertal polispatruller.

– När vi kom fram slog lågorna genom taket, säger räddningstjänstens ledningsoperatör Fredrik Hensegård i ett tidigt skede under kvällen.

I samband med brandens utbrott började boende i området att evakueras från sina hem. Även de boende från lägenheterna i direkt anslutning till det brinnande huset evakuerades.

– Men jag har ingen exakt uppgift om hur många människor det handlar om. Det finns i alla fall två uppsamlingsplatser, en vid Linnéskolan och en vid Missionskyrkan, säger polisens vakthavande befäl Bo Gunnarsson under kvällen.

Svart tjock rök spreds över centrala Eksjö i samband med vindsbranden. Boende och andra i området uppmanades hålla sig inomhus om man upplevde obehag av röken.

Annons

Annons

Räddningstjänstens inre befäl Axel Röman vid 19.15-tiden:

– Vi arbetar med in- och utvändig släckning, bland annat med hjälp av stegbilar för att komma åt ovanifrån med att spruta vatten på vinden.

– Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har gått ut till de som befinner sig i området för branden, fortsätter han.

I och med att branden på vinden utvecklades allt mer, spreds också mycket rök över Eksjö.

– Känner man obehag av det är rådet att hålla sig inne och stänga all ventilation som fönster och dörrar. Mår man även dåligt av röken uppmanar vi att man ringer till Vårdguiden på telefonnummer 1177, säger räddningstjänstens Axel Röman.

Ingen person kom till skada i samband med branden som utbröt av ännu okänd anledning. SOS uppgav dock strax före midnatt att ett antal personer undersökts på plats, men att ingen varit i behov av ytterligare vård på sjukhus.

Under fredagskvällen uttalade sig Eksjö kommuns kommunikationschef Anette Stendahl för TT.

– Det finns ingen spridningsrisk till intilliggande byggnader, säger Anette Stendahl till nyhetsbyrån.

Vid klockan 23.45 uppgav SOS att räddningstjänsten fortfarande var på plats på Södra Storgatan med mycket personal och att släckningsarbetet ännu pågick.

– VMA:t som tidigare skickats ska omprövas 07.00 på lördagsmorgonen, säger tjänstgörande teamledare på SOS.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan