Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Klarar äldre sig bra på egen hand?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Antalet pensionärer fortsätter öka – men det gör inte medlemmarna i pensionärsföreningarna. Behövs inte pensionärsföreningarna längre?

Det frågar sig representanter från PRO, SPF Seniorerna, RPG, samt SKPF Pensionärerna, i dagens insändare.

Vi pensionärer i länet är en femtedel av befolkningen, en fjärdedel av valmanskåren och en tredjedel av skattebetalarna. Och vi blir fler! De närmaste 10 åren kommer antalet personer över 80 år att öka med 50 procent!

Länets fyra pensionärsorganisationer (PRO, SPF, SKPF och RPG) har tillsammans 124 lokalföreningar runt om i länet där över tusen pensionärer arbetar ideellt varje vecka för att skapa trevlig samvaro och bedriva friskvård för våra 30000 medlemmar. Men vi lägger också mycket arbete på att bevaka de äldres intressen och på att göra nytta för äldre, t.ex. de som är ensamma.

Annons

Vi samråder regelbundet med kommunernas politiker via Kommunala Pensionärsråd (KPR) och med Regionens politiker via Länspensionärsrådet (LPR). När det vankas förändringar och neddragningar är vi alltid med och bevakar de äldres intressen. Det behövs - ”Det är ju alltid lättast att spara på äldre”! Och det är ingen annan som gör detta! Vi ser oss som en ”fackförening för äldre”.

Annons

En del nytta har vi gjort! Några exempel från det senaste året: Regionen har infört busskort för seniorer efter våra påtryckningar. Vi har lobbat mot alla vårdcentraler och regionens politiker för att skapa enkel tillgänglighet och bättre kontinuitet på vårdcentralerna för de allra äldsta. Vi har gjort stora gemensamma satsningar på utbildningar om friskvård och på att genomföra regelbundna friskvårdsaktiviteter i våra 124 lokalföreningar. Vi pensionärer kan ju göra mycket själva för att må bättre!

Och vi har planer för framtiden: Vi arbetar tillsammans på att bli ännu bättre på att hjälpa äldre som är ofrivilligt ensamma och vi har inlett ett gemensamt arbete som syftar till att förbättra vården i livets slutskede på kommunala äldreboenden

Vi tycker själva att vi gör nytta för äldre! Men det finns många pensionärer som inte är medlem i en pensionärsförening trots att man kan stödja vår verksamhet genom att bli medlem för en blygsam kostnad. Och antalet som inte är med har ökat de senaste åren. Vi undrar varför?

Behövs inte pensionärsföreningarna längre? Klarar äldre sig bra på egen hand? Eller skall vi arbeta på annat sätt? Varför avstår så många pensionärer från att stödja länets pensionärsorganisationer? Vi hoppas få synpunkter från pensionärer och från andra.

Annons

Kjell Lindström, distriktsordförande SPF Seniorerna

Göran Jörgensson, distriktsordförande PRO

Conny Rapp, distriktsordförande SKPF Pensionärerna

Anders Bengtsson, distriktsordförande RPG

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan