Annons

Annons

Annons

Nässjö Centrum

De försöker hitta jobb när extratjänsterna försvinner

Text

Extratjänsterna håller nu på att fasas ut och till sommaren blir flera av de långtidsarbetslösa av med sina nuvarande sysselsättningar. Därför höll arbetsmarknadsenheten under tisdagen en extra rekryteringsträff med förhoppningen att få ut fler i arbetslivet.

Hassan Al Ali, som har en skada i armen, lämnar in sitt cv till Gustav Granberg på Anpassad kompetens, som är ett rekryteringsföretag för personer med funktionsvariationer.

Heba Nashawaty och Hiyam Jamus har båda haft extratjänster inom kommunen. De har lite tankar på vad de ska göra när de försvinner, men de har inte bestämt sig ännu.

Anna Palmgren och Lovisa Håkansson från Uniflex bemanning var på plats under dagen. "Vi är ofta med på sådana här träffar, det är ett bra sätt att hitta personal till våra kunder", säger Lovisa Håkansson.

På rekryteringsträffen har omkring 50 arbetssökande samlats tillsammans med rekryterare från olika företag. Samtal förs, cv:n lämnas in och telefonnummer uppges för potentiella arbetsgivare.

Annons

Hassan Al Ali från Syrien har en skada i ena armen från kriget, och har problem med att lyfta tunga saker. Han har precis lämnat in sitt cv till rekryteringsföretaget Anpassad kompetens som hjälper personer med funktionsvariationer ut i arbetslivet.

Annons

— Jag söker ett jobb som passar mig, alla jobb passar inte men jag kanske kan jobba med dem, säger han.

Han har tidigare haft en extratjänst hos kommunen som han blir av med i sommar.

Får börja från noll

Drygt 100 personer var i januari anställda inom så kallade extratjänster i Nässjö kommun och i dagsläget är det ett 60-tal kvar. Extratjänsterna är statligt finansierade jobb för långtidsarbetslösa och nyanlända, och som togs bort från årsskiftet i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget klubbades igenom.

Extratjänsterna fasas nu ut under året och till sommaren kommer flera av personerna att bli arbetslösa om de inte fått vikariat. Flera av dem har inte klart för sig vad som händer nu.

— Extratjänsterna är inte A-kassegrundande, så de får börja från noll nu. En del har fått sommarvikariat, men det är klart att det känns jobbigt för många, säger Carla Habib, arbetsmarknadskonsulent på arbetsmarknadsenheten i kommunen.

Hon berättar att flera av de arbetssökande har utbildning och kompetens från sitt hemland.

— De behöver utökat nätverk. Med de här träffarna hoppas vi kunna sysselsätta individer och även få nytta av deras kompetens. Vi vill ha långvariga lösningar för allas bästa, säger Carla Habib.

Kommunen har rekryteringsträffar en gång per termin, men den här träffen hålls extra just för att göra ytterligare ett försök att koppla samman arbetsgivare och arbetssökande.

Annons

Annons

Nervös inför framtiden

Två som var på plats var Heba Nashawaty och Hiyam Jamus från Syrien. Hiyam Jamus kommer att sluta sin extratjänst i augusti men vet inte riktigt vad som händer efter det.

— Jag känner mig nervös inför framtiden och hoppas att få jobb inom förskolan. Jag är utbildad förskollärare i Syrien, berättar hon.

Heba Nashawaty är utbildad revisor, men känner att det är väldigt annorlunda system i Sverige. I stället funderar hon på att utbilda sig till undersköterska här.

— Jag känner att jag vill hjälpa, det behövs, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan